Budgetteren

Het belang van budgetteren

Het belang van budgetteren

Rondkomen in deze tijd is voor velen moeilijk. Op dit moment doen zich in alle lagen van de bevolking financiële problemen voor. Om er voor te waken dat het niet jou overkomt of om er juist uit te komen, moet je gaan budgetteren. Er bestaan buro’s die je hierbij kunnen helpen, maar ook deze kosten geld. Wanneer je in staat bent om je schulden nog te overzien of wilt voorkomen dat je schulden krijgt, kun je het beste zelf gaan budgetteren.

Het belang van budgetteren

Een andere naam voor budgetteren is begroten; een overzicht maken van toekomstige inkomsten en uitgaven.
Het belang is om inzicht te krijgen, inzicht in je inkomsten, maar vooral in je uitgaven. Het probleem is meestal het geen overzicht hebben. Vraag jezelf eens af of je weet waar je inkomen naar toe gaat. Of vraag je eens af of je een nieuwe wasmachine kunt kopen wanneer de oude stuk gaat. Als beide antwoorden ‘nee’ zijn is het tijd om te gaan budgetteren.

De voordelen

  • Je krijgt niet meer de schrik om je hart wanneer er een grote uitgave aankomt
  • Je kunt zien waar je geld blijft
  • Je wéét waar je geld heen gaat
  • Je wéét hoeveel geld je bezit
  • Je weet of je grote aankopen kunt doen, of wanneer je deze kunt doen
  • Je krijgt inzicht in waar je kunt bezuinigen

Voor iedereen is budgetteren verschillend uiteraard. Iedereen maakt andere keuzes, heeft andere belangen en heeft andere middelen.

Budgetteren

Het maken van een begroting

Bijna iedereen heeft tegenwoordig toegang tot internetbankieren met een functie om al je inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten. Bijvoorbeeld een afschrift die je kunt downloaden of een mutatie-overzicht dat je kunt printen. Verzamel deze van 12 maanden terug, een heel jaar.

Stap 1: verzamel alle uitgaven en inkomsten van een jaar terug

Om alle inkomsten en uitgaven op een rijtje te zetten kun je onderaan dit artikel een budget-overzicht downloaden. Dit is een Excelbestand.

Stap 2: download de budget-checklist onderaan dit artikel

Vul hier alle gegevens in die je tegenkomt op je afschriften. Zoek de juiste kolom en de juiste maand. Er zijn al een aantal voorbeeld bedragen ingevuld, deze kun je weghalen. LET OP: vul niets in de gearceerde cellen.

Stap 3: Vul alle inkomsten en uitgaven in

Nadat je alle bedragen hebt ingevuld wordt er in het volgende tabblad een gemiddelde uitgerekend. In de blanco cellen kun je werkelijke uitgaven van die maand noteren. Om meerdere maanden te begroten kun je het tabblad kopiëren.

Stap 4: Vul de werkelijke inkomsten en uitgaven in

 

Houdt rekening met toekomstige uitgaven

Voor grote uitgaven die nog gaan komen moet je een bedrag reserveren. Zet dit bedrag apart en op je spaarrekening.
Elke maand een bedrag sparen is altijd goed voor tegenslagen. En zelfs tien euro per maand opzij zetten is sparen.

Download hier de Budget checklist 

Heb jij nog meer budgettips?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?