Reken uit of het oversluiten van je hypotheek gunstig is in jouw situatie

Reken uit of het oversluiten van je hypotheek gunstig is in jouw situatie

Reken uit of het oversluiten van je hypotheek gunstig is in jouw situatie

Een aantal maanden geleden kregen we bericht van onze hypotheekverstrekker dat de rentevaste periode binnenkort was afgelopen. Op een beter tijdstip kon dit bericht voor ons uiteraard niet komen. Het was natuurlijk geen verrassing, we zaten er al met smart op te wachten. Met de huidige lage rente is het heel fijn een nieuwe rentevaste periode af te kunnen sluiten zonder extra kosten. We sloten dan ook meteen voor de rest van de looptijd af voor bijna 250 euro per maand minder!

Midden in een rentevaste periode

Helaas is dit niet voor iedereen een optie om van de lage rente te profiteren. En om er voor te gaan verhuizen, dus je huis te verkopen en een ander kopen omwille van de lage rente, is meestal ook geen goed alternatief. Te meer omdat de meesten van ons het goed voor elkaar hebben en al een fijn huis hebben.

Een andere optie

Je hypotheek oversluiten kan wel een optie zijn, mits je huidige rente aanzienlijk hoger is dan de huidige rente uiteraard. Oversluiten is eigenlijk je huidige hypotheek vroegtijdig aflossen en een nieuwe afsluiten. Echter loopt de bank hierdoor rente inkomsten mis over de rest van de looptijd als je je huidige hypotheek beëindigd. Dit verlies hebben ze gedekt door in je hypotheekakte een regeltje te stoppen dat boeterente heet. Deze rente moet je dan alsnog betalen bij voortijdig aflossen. Dus ook bij het oversluiten.

Als je de hypotheek wilt en kunt oversluiten bij dezelfde bank, dan heet dat een interne oversluiting, en kost het je waarschijnlijk alleen de boeterente. Als je naar een andere geldverstrekker gaat krijg je ook nog te maken met allerlei andere kosten, zoals de notariskosten en taxatiekosten. Ook kunnen er bij een andere hypotheekverstrekker andere regels gelden dan bij je huidige hypotheek, waar je rekening mee moet houden.

Is het gunstig voor jou?

Als je wilt weten of het zin heeft om te gaan oversluiten moet je je niet alleen blind staren op de lagere maandlasten, maar ook rekening houden met die eventuele extra kosten. En allerlei andere voor- en nadelen die er zijn bij het oversluiten van je hypotheek. Je kunt zelf redelijk goed uitrekenen of je deze kosten op korte termijn terug kunt verdienen.

Aan de hand van onderstaand voorbeeld leg ik de rekenmethode aan je uit.

Stel dat je huidige hypotheek € 200.000,= is, je huidige rente 5% en je betaald per maand € 833,=. Dan zou je bij een huidige rente van bijvoorbeeld 3% € 500,= betalen. De extra kosten van bijvoorbeeld 20.000 euro verdien je dan terug in ongeveer 60 maanden. Dat is 5 jaar en dat is gunstige periode.

 

Reken uit of het oversluiten van je hypotheek gunstig is in jouw situatie

 

Reken uit of het oversluiten van je hypotheek gunstig is in jouw situatie

In onderstaande rekenmodule kun je met je eigen gegevens globaal uitrekenen of oversluiten voor jou zin heeft en hoe snel je de extra kosten terug kunt verdienen. De module gaat uit van een aflossingsvrije hypotheek.

 

Rekenmodule Nu Bij oversluiten
Hypotheekbedrag A1        …   euro B1        …      euro
Hypotheekrente A2        …   procent B2        …      procent
Maandlasten = A1 x A2 / 12 en
B1 x B2 / 12
A3        …   euro B3        …      euro
Extra kosten bij oversluiten B4        …      euro
Voordeel bij oversluiten = A3 – B3 B5        …      euro per maand
Terugverdientijd = B4 / B5
(B4 / B5) / 12
            …      maanden
…      jaren

 

Deskundig advies

Ben je nu niet helemaal zeker van de bedragen of de percentages van je huidige hypotheek of heb je een andere hypotheekvorm, dan kun je er altijd gratis door een deskundige naar laten kijken. Elke geldverstrekker biedt deze optie vrijblijvend aan. Check hier gratis of het oversluiten van je hypotheek gunstig is in jouw situatie.

Wat is het resultaat?

Is het voor jou helaas niet gunstig om je hypotheek over te sluiten dan zijn er natuurlijk nog talloze andere manieren om te besparen. Een tijdje terug heb ik een artikel geschreven over 10 Manieren om je aan je budget te houden. Misschien is dit een goed alternatief voor jou.

Als je wel besluit om je hypotheek te gaan oversluiten om wat extra financiële ruimte te krijgen door lagere maandlasten én het kan uit, qua kosten, laat het tweede voordeel dan niet aan je neus voorbij gaan. Laat de nieuwe hypotheek ook meteen beter aansluiten aan je wensen van dit moment. Ik kan me voorstellen dat je nu andere wensen hebt ten aanzien van je hypotheek dan tientallen jaren geleden.

Jij hebt je vast ook al eens afgevraagd of het oversluiten van je hypotheek ook gunstig is voor jou. Laat me eens weten of dit zo is nadat je mijn berekening hebt gemaakt?  Je hoeft uiteraard geen getallen te noemen 😉 Ik ben gewoon erg benieuwd.

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?