Is sparen nog wel zinvol? De voordelen en de beste manier waarop je kunt sparen @waarismam.nl

Is sparen nog wel zinvol?

Is sparen nog wel zinvol?

Ik spaar, jij spaart, wij sparen. Sparen is normaal, sparen doet iedereen (of doet een poging), want stel je voor dat er iets gebeurt of stuk gaat, dan moet je wel ingedekt zijn. En er is altijd wel iets wat je graag zou willen hebben maar niet zomaar kan betalen. Sparen is dus zinvol.

Maar is dat wel zo?

 

Is sparen nog wel zinvol? De voordelen en de beste manier waarop je kunt sparen @waarismam.nl

Waarom moet je sparen

Ieder gezin moet sparen om financiële problemen te voorkomen. Als er geen reserve is voor onvoorziene uitgaven dan kun je al buikpijn krijgen bij het zien van de kapotte schoen van je kind. Natuurlijk kun je je geld in een ouwe sok doen of onder je matras verstoppen, maar is dat verstandig? Nee, het groeit daar immers niet en je zal maar bestolen worden…

Sparen doe je omdat het veilig is. Twee voorbeelden:

 • De zekerheid dat je het (inleg)geld behoudt. Dit geldt bijvoorbeeld niet bij beleggen.
 • Zonder kopzorgen een buffer creëren.

Maar ook om persoonlijke redenen:

 • Je hebt een spaardoel, je wilt iets wat je nu nog niet kunt betalen
 • Je wilt geen risico lopen als er iets gebeurt
 • Je wilt je financiële huishouden op orde houden

Hoe dan ook, de spaarrekening is een sobere, maar ook een veilige oplossing. Een evenwichtige keuze dus.

Hoe werkt sparen

Je moet geld voor je laten werken. Je geeft je geld in onderpand aan een bank en die gebruikt het om het aan anderen weer uit te lenen. En daar ontvang jij een vergoeding voor in de vorm van rente. Simpeler kan ik het niet uitleggen.

Hieronder wordt het heel duidelijk uitgelegd.

Hoe werkt sparen? Verschenen in 'Is sparen nog zinvol' - waarismam.nl
Bron: Kennisbank.sparen.nl

 Hoe kun je het beste sparen

 • Spaar 10% van al je inkomsten
 • Wanneer je het bedrag niet ineens kunt missen, doe het dan in stukjes, elke week een klein bedrag
 • Stel het automatisch in zodat je het niet vergeet en je het niet bewust meekrijgt (maar je spaarrekening groeit wel)
 • Maak meerdere spaardoelen; een buffer voor nu (als er iets stuk gaat), een wens voor binnenkort (iets wat je graag wilt) en een reserve voor later (wanneer er minder inkomsten zijn)
 • Vergelijk spaarrekeningen. Kijk niet alleen naar de hoogste rente maar let ook op de voorwaarden.
 • Wees creatief! Is er iets dat je graag wilt of moet je een grote uitgave doen ter vervanging van iets, verzin dan een goedkoper alternatief.

Welke manier past bij jou

Er zijn veel verschillende manieren om geld te sparen en om vast te stellen wat voor jou de beste manier is kun je jezelf eerst de volgende vragen stellen:

 • Kun je regelmatig sparen?
 • Kun je het geld geruime tijd missen?
 • Kun je het risico lopen dat je geld misschien minder waard wordt?
 • Waarvoor wil je sparen?

Als je hebt besloten om te sparen met een spaarrekening en je doel hebt vastgesteld kun je kijken naar een geschikte spaarrekening. Vergelijk alle spaarrekeningen en spaarrentes, zoals bijvoorbeeld ING doet, en maak aan de hand van je voorkeuren een keuze die het beste bij jou past.

Is sparen nog wel zinvol?

De hamvraag van nu is: is het nog wel zinvol om te sparen met deze historisch lage spaarrente. In een jaar tijd daalde de gemiddelde rente voor particulieren van 1,09% naar 0,66%!

Zeker mensen die altijd al sparen zijn anders gewend. Maar in vergelijk met andere landen valt de lage rente hier nog wel mee. Sparen is nog altijd populair en dat is te zien in de statistieken die nog steeds een opgaande trend vertonen (bron: De Nederlandsche Bank, mei 2016).
Als we de lage inflatie meetellen valt de lage rente mee. Inflatie zorgt ervoor dat je minder kunt kopen voor hetzelfde bedrag en deze is al enige tijd bijna 0%. Je kunt dus nog steeds evenveel kopen voor hetzelfde bedrag.

Volgens sommige economen is het sparen toch nog zinvol; sparen is een veilige en verstandige keuze. Het lijkt hen dan ook onwaarschijnlijk dat er op de particuliere spaarmarkt afgekoerst gaat worden naar een negatieve rente.

Hoe wordt de hoogte van de rente bepaald

De hoogte van de spaarrente wordt bepaald aan de hand van

 • De mate waarin spaargeld wordt uitgeleend.
  Banken lenen jouw spaargeld uit. Wanneer er meer vraag is naar leningen heeft een bank meer geld nodig. Wanneer ze een hogere rente geven op spaargeld, komen er meer spaarders en automatisch meer spaargeld.
 • De professionele geld- en kapitaalmarkt en de invloed van de ECB.
  Geld dat banken uitlenen komt niet alleen van jouw spaargeld, maar ook van pensioenfondsen, andere banken en de overheid. De rente wordt daardoor ook bepaald door de markt en de rente die de ECB (Europese Centrale Bank) hanteert. Een wijziging hierin beïnvloedt de rente.
 • De concurrentie tussen de banken onderling.
  De hoogte hangt ook af van de concurrentie tussen banken. De ene bank geeft je meer rente maar minder service, of andersom, dus …
 • De mate waarin de banken hun dienstverlening aanbieden
 • Het type spaarrekening.
  Het soort spaarrekening dat je kiest en de spaarvorm hebben ook invloed. Kun je het bijvoorbeeld langere tijd laten staan dan kun je een bonusrente ontvangen.

 Hoeveel belasting moet je betalen over je spaargeld

Over je vermogen moet je belasting betalen en deze inkomstenbelasting is 30%. Je vermogen is je bezittingen minus je schulden. Over een deel van je vermogen hoef je geen belasting betalen, dit heet het heffingsvrij vermogen. In 2017 is € 25.000,- zonder fiscale partner en mét is dit het dubbele. Als je boven de AOW leeftijd bent kun je in aanmerking komen voor ouderentoeslag, wat een verhoging van het heffingsvrij bedrag betekent.

Het berekenen van de belasting over je vermogen verandert vanaf 2017. Wat die veranderingen zijn kun je lezen op de website van de belastingdienst.

Sparen heeft zin

Sparen heeft altijd zin. In mijn optiek moet je niet sparen vanwege de rente, het is natuurlijk mooi meegenomen, maar sparen doe je in eerste instantie voor jezelf. Een buffer is voor nu, maar ook voor later fijn. Het geeft je een tevreden en veilig gevoel en je kunt met een gerust hart de financiële toekomst tegemoet.

Spaar jij of juist niet en vind je sparen onzin?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?