Verzekeringen, een helder overzicht

Verzekeringen, een helder overzicht

Verzekeringen, een helder overzicht

Recent kwam ik in een discussie over alle verzekeringen in Nederland terecht. De vraag was met name welke verzekeringen er in Nederland verplicht zijn. Daarnaast merkte ik dat er wat onduidelijkheden zijn over de inhoud en dekking van de verzekeringen, dus ik besloot om daar eens een mooi overzicht van te maken.

Zorgverzekering, basis

In Nederland moet iedereen ouder dan 18 jaar die hier werkt, een uitkering ontvangt of pensioen krijgt, een zorgverzekering hebben. Deze verzekering is dus verplicht. De zorgverzekering kan je ook aanvullend verzekeren maar daartoe ben je niet verplicht. Bij een aanvullende verzekering is het belangrijk dat je kijkt naar wat deze dekt en of dat voor jou van belang is. In geval van zwangerschap heb ik al eerder op een rijtje gezet waar je op kan letten. Fysiotherapie en Wereld of Europa dekking zijn bijvoorbeeld ook aanvullend te verzekeren.
Let wel, meestal wordt door de zorgverzekering in het buitenland alleen het Nederlandse tarief vergoed. Dit kun je opvangen met een reisverzekering maar daar kom ik later nog op terug. Wees je er ook van bewust dat schade aan tanden na een ongeval niet onder deze verzekering valt!

WA (Wettelijke Aansprakelijkheids) voor voertuigen – Autoverzekering

Als eigenaar van een motorvoertuig ben je verplicht om deze te verzekeren. Deze verzekering dekt de schade die jij in geval van een ongeluk aan een ander toebrengt. Ook een autoverzekering is uit te breiden, dan wordt ook de schade aan jouw voertuig vergoedt door de verzekeraar. Ook kun je eventueel een aparte verzekering afsluiten voor je caravan. Deze aanvullingen zijn dus niet verplicht.

Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren

Deze verzekering dekt schade wanneer jij volgens de wet aansprakelijk gesteld kan worden voor schade die jij bij een ander veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je een glas wijn over de vloerbedekking laat vallen of jouw hakken krassen veroorzaken op een houten vloer. Je bent niet verplicht om deze verzekering af te sluiten maar het is wel heel erg verstandig om dit te doen. Vaak is deze verzekering niet duur en dekt tot 1.250.000,- euro per gebeurtenis. Het zal je maar gebeuren dat je per ongeluk een erfstuk uit de 15e eeuw omgooit!
Maar ook kleinere schades kunnen natuurlijk al een enorme aanslag zijn op je portemonnee. (Deze verzekering wordt ook vaak WA verzekering genoemd en is daardoor makkelijk te verwarren met de motorvoertuigen verzekering.)

Inboedelverzekering

Ook deze verzekering is niet verplicht maar wel verstandig. Deze verzekering dekt alle spullen die je in je woning hebt staan. Zelf dacht ik altijd dat ik niet zoveel van waarde had, maar nadat er bij mij was ingebroken kostte het mij echt veel geld om alles te vervangen. Het was al vreselijk verdrietig dat ik al mijn spullen kwijt was. Mijn oma was net overleden en haar erfstukken zaten er ook bij. Vervolgens moest ik een lijst opstellen van alles wat ik miste en wat de waarde daarvan was. Dan schrik je pas echt!
Ook deze verzekering is uit te breiden naar bijvoorbeeld dekking van schade toegebracht door je eigen kinderen. Let ook op met waardevolle spullen en verzamelingen. Vaak zijn deze maar tot een bepaald bedrag verzekerd. Heb jij dus veel waardevolle spullen in huis, veel sieraden of kunstwerken, laat je dan goed adviseren of alles gedekt is!

Opstalverzekering

De opstalverzekering dekt schade aan het huis. Vaak wordt deze verzekering verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker als je een woning koopt. Deze verzekering is niet verplicht.

 

Verzekeringen, een helder overzicht

 

Overlijdensrisicoverzekering

Deze verzekering keert uit bij overlijden van de persoon ten behoeve van wie de verzekering is afgesloten. Mijn man en ik zijn beiden verzekerd. Als een van ons beiden dood gaat komt er geld vrij om de hypotheek te betalen. Vaak wordt deze verzekering ook verplicht door een hypotheekverstrekker. Het is namelijk zo dat het aflossen van een hypotheek bij overlijden moeilijker wordt. Deze verzekering is niet verplicht.

Rechtsbijstandverzekering

Deze verzekering biedt juridische hulp bij conflicten. Let wel: dit is enkel bij conflicten die ten tijde van het afsluiten van de verzekering nog niet te verwachten waren. Als jij een conflict hebt met je werkgever en sluit daarom deze verzekering af, dan is dat niet gedekt! Deze verzekering is vaak modulair, zodat je zelf kan bepalen op welke gebieden je eventuele bijstand wil verzekeren. Deze verzekering is ook niet verplicht.

Reisverzekering

Een reisverzekering dekt schade geleden op vakantie. Dit kan zijn dat je je bagage kwijt bent geraakt, bent bestolen of bijvoorbeeld in het ziekenhuis terecht gekomen bent. Ziekenhuiskosten in het buitenland kunnen redelijk snel oplopen en zijn vaak hoger dan in Nederland. Jouw zorgverzekering met extra buitenlanddekking dekt de kosten vaak tot 100% van het Nederlandse tarief. Een reisverzekering is vaak modulair zodat je zelf kan bepalen welk risico je wilt verzekeren, bijvoorbeeld medische hulp of wintersport.
Je kan een doorlopende verzekering afsluiten, dus dat je het hele jaar door bent verzekerd of een verzekering voor een bepaalde reis. Doorlopend is vaak wel voor een maximaal aantal aaneengesloten dagen. Ga je langer weg, dan is de verlengde dekkingsduur een oplossing. Overleg met je adviseur welke vorm voor jou het meest passend is. Deze verzekering is niet verplicht.

Annuleringsverzekering

De annuleringsverzekering dekt de kosten die komen kijken bij het annuleren van een reis. Of de kosten die je maakt als je eerder naar huis moet komen. De kosten worden alleen gedekt als er sprake is van in de voorwaarden bepaalde situaties die zorgen dat jij ofwel niet kan gaan ofwel eerder naar huis moet. Deze verzekering is niet verplicht.

Uitvaartverzekering

Met deze verzekering ben je tot een bepaald bedrag gedekt voor de kosten van jouw uitvaart. Dit is met name van belang als jij je nabestaanden niet op wilt zadelen met onvoorziene kosten. Deze verzekering is niet verplicht.
Een goede uitvaartverzekering heb je al vanaf € 1,86 per maand. Bereken jouw premie!

De dekking van verzekeringen en aanvullende verzekeringen – m.u.v. de basis zorgverzekering – is per verzekeraar anders, dus laat je goed laten adviseren welke dekking het beste bij jouw situatie past!

 

Lees ook: Aanvullend verzekeren, is dat nodig?

Wat zijn verzekeringen nu eigenlijk?

Een verzekering is in het leven geroepen om een risico over te kunnen geven aan een ander. Tegen betaling neemt de verzekeraar onder bepaalde voorwaarden een eventueel risico voor zijn rekening. Kijk dus altijd goed wat deze voorwaarden zijn zodat je niet in de veronderstelling bent dat iets gedekt is en dat het later niet zo blijkt te zijn.

In het geval van aanvullende en niet verplichte verzekeringen is het altijd van belang om de kosten van de verzekering af te wegen tegen het eventuele risico wat je loopt. Ben je eventueel bereid dit zelf op te vangen, kan je dat überhaupt? Het is namelijk lang niet altijd nodig om je overal voor te verzekeren.

Door je dus op een goede manier te verzekeren kan je ook geld besparen. Sinds een aantal jaren is het verplicht om de voorwaarden van verzekeringen duidelijk en overzichtelijk op papier te zetten. Hierdoor is het makkelijker om als klant te kijken waarvoor en wanneer je precies bent verzekerd, dit is gewoon online te vinden.

Vergeet ook niet om één keer per jaar met je adviseur de verzekeringen door te nemen en te kijken of alles nog actueel is. Zo voorkom je dat je voor vervelende verrassingen komt te staan. Want de reden dat je aanspraak moet doen op je verzekering is vaak al niet zo fijn.

Foto:  rawpixel.com
Dit artikel kan gesponsorde links bevatten. Meer informatie daarover vind je in de disclaimer.

Schrijver | Waar is Mam
Mijn naam is Loukie Alards, 32 jaar oud getrouwd met Joris en samen hebben we twee kinderen, een dochtertje Joey van één en een zoontje, Depp, van drie jaar oud. Eigenlijk ben ik altijd aan het werk geweest, tot voor kort werkte ik 4 dagen in de week. Echter hebben omstandigheden ervoor gezorgd dat ik sinds enkele maanden een echte huismoeder ben, dat vind ik best spannend want het is wel iets heel anders dus daarin heb ik nog veel te leren. Dit proces wil ik dan ook met jullie gaan delen, waar loop ik tegenaan? Welke oplossingen vind ik daarvoor?

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?