5 eenvoudige tips om je gezin in schone kleren te houden

5 Eenvoudige tips om je gezin in schone kleren te houden

5 Eenvoudige tips om je gezin in schone kleren te houden

Wie mijn huishoudschema volgt, weet dat ik elke dag een complete was draai. ’s Avonds zet ik de wasmachine aan, ’s ochtends hang ik het te drogen of stop het in de droger en tijdens het koken vouw ik de was weg. Eenmaal per week, en ik moet eerlijk bekennen dat dit inmiddels al eenmaal per twee weken is, werk ik de strijk weg. Met deze zeven dagen red ik het om mijn gezin in schone kleren te houden.

Deze routine zit er al jaren ingebakken bij mij, maar dat werkt natuurlijk niet voor iedereen. Als je een gezin hebt met kleine kinderen of geen kinderen, ziet je was schema er al heel anders uit.

Ik heb nog een hele hoop was liggen om weg te werken

Ik hoor vaak voorbij komen dat de was als een bijzaak wordt behandeld. En dat is vreemd, want het is een proces dat elke dag terugkomt. Elke dag draag je kleding, elke dag wordt het vies en waarom zou je dan niet elke dag gaan wassen. Ik begrijp dat je pas gaat wassen wanneer je een machine vol hebt, maar was niet pas wanneer alle wasmanden uitpuilen en je op één dag alles moet gaan wegwerken omdat je gezinsleden geen schone onderbroek meer in de kast hebben.

Hoe vervelend de klus voor jou ook mag zijn, het feit is dat het een continu proces is – wassen, vouwen, strijken, opruimen, dragen. En weer van voren af aan. Dat cirkeltje kun je niet doorbreken, maar je kunt het jezelf wel makkelijker maken. En door het makkelijker te maken, zie je er niet elke keer als een berg (wasgoed) tegenop.

 

5 eenvoudige tips om je gezin in schone kleren te houden

Je gezin in schone kleren houden is makkelijker dan je denkt

Hier zijn 5 eenvoudige tips die je meteen kunt uitvoeren.

1. Maak een schema

Zoals bij alles wat ik doe, maakte ik ook ooit een plan voor mijn wasdilemma. In plaats van ervan uit te gaan dat je ergens deze week wel een gaatje vindt om de was te doen, dus je was te behandelen als een bijzaak dat ergens nog ‘even’ gedaan moet worden, maak je een schema zodat het in je routine past.

Je weet hoe groot je gezin is en hoeveel wasjes dat per week zijn. Tel er eentje bij op voor de ongelukjes. Ook weet je hoeveel kleding elk gezinslid heeft, dus hoe snel schone kleding wordt gemist. Denk ook aan schone handdoeken en schoon beddengoed. Aan de hand van deze gegevens bepaal je hoe vaak je wekelijks een was moet draaien.
Stel daarnaast vast wanneer er tijd is in je routine om de wasmachine aan te slingeren, wanneer de droger en wanneer je tijd hebt om de was van die dag weg te vouwen. Houd er rekening mee dat als je deze manier van wassen – “One wash in one day” – hanteert, dat het minuten werk is. Je hoeft geen heel gat te vinden in je planning om je was schema er in te passen.

En als je je nu aan je schema houdt zul je merken dat je op deze manier nooit meer uren tegelijk met de was bezig bent. Hoewel het even wennen zal zijn, zul je op den duur merken dat het een stuk efficiënter werkt. En de blije gezichten van je gezinsleden die geen dag meer misgrijpen in hun kledingkast is al een voldoening.

Als je op dit moment een berg wasgoed hebt liggen, zou ik deze eerst grotendeels wegwerken en dan overgaan op je nieuwe schema.

2. Multitask

Inmiddels is bewezen dat we niet zijn gemaakt om te multi-tasken, maar ik bedoel hiermee dat je, vooral het vouwen van de was, kunt combineren.

Ik vouw bijvoorbeeld altijd mijn was weg tijdens het koken. Ik heb dan ook het gemak dat mijn keuken grenst aan mijn washok. Het zijn twee stappen en dan sta ik voor de wasmachine. Zodra het eten opstaat vouw ik het wasgoed weg uit de droger, of haal het van de waslijn en vouw het meteen. De waslijn buiten is een paar stappen verder. Om de zoveel items check ik mijn potten en pannen.

Doordat het maar één lading is, is het in een paar minuten klaar. En doordat ik het meteen vanaf de waslijn of uit de droger opvouw, is het strijkgoed minimaal.

Maar ook met andere dingen is het vouwen van het wasgoed goed te combineren. Tijdens het tv kijken, het helpen van je kinderen bij het huiswerk, tijdens het koffie drinken of een telefoontje plegen via de luidspreker.

Nadat ik het wasgoed heb gevouwen zet ik de mand naast de trap en ’s avonds neem ik het mee naar boven. Voordat ik naar bed ga vul ik de wasmachine en zet hem aan. Het opruimen van het wasgoed doe ik ’s ochtends, voordat ik ga douchen. Daarna verzamel ik de vieze was en neem het in diezelfde, inmiddels lege, wasmand weer mee. Ik sorteer het meteen in de verschillende wasmanden in mijn washok en stop het wasgoed wat ik de avond van te voren heb gewassen in de droger, of hang het buiten aan de waslijn. En zo draait bij mij dit cirkeltje rond.

Maak het minder een taak, maar pas het in je routine zodat het een vanzelfsprekendheid is.

 

 

3. Sorteer meteen

Wanneer ik heb besloten dat ik naar bed wil, ben ik moe en wil ik ook daadwerkelijk mijn bed in. De dingen die ik dan nog moet doen moeten daarom ook niet te lang duren. Moet je het dan nog allemaal sorteren als je al moe bent, dan heb je vaak de neiging om het te laten voor wat het is. Als je dit een aantal keren denkt en het dus niet doet, creëer je weer die berg waar je tegenop gaat zien.

Het aanzetten van je wasmachine ’s avonds laat is een kwestie van minuten als je je wasgoed meteen sorteert. Het gaat dan vrijwel moeiteloos. Ik heb een aantal grote manden in mijn washok staan waarin ik donker, wit en gekleurd scheid. Nog een voordeel hiervan is dat ik meteen zie welke was aan de beurt is door in één oogopslag te zien welke mand het volst zit.

Elk gezinslid weet ook hoe de was moet worden gescheiden. Nu heb ik een huishouden met bijna allemaal volwassenen, maar toen de kinderen een jaar of tien waren heb ik ze dit al bijgebracht. Het begint als een spel, en dat ging ook wel eens verkeerd, maar grotendeels goed en dat werkt nu in mijn voordeel. Op die manier helpen ze mij en weten ze straks hoe het werkt.

4. Doe aan teamwork

Het is niet zo dat ik voor iedereen hun schone kleren in de kast leg. De kleding van de kinderen leg ik op hun bed en ze leggen het zelf in de kast. Of niet … Lees hier hoe je kunt zorgen dat die schone was in de kast belandt.

Lees ook: Hoe je kinderen zelf hun kamer laat opruimen | inclusief checklist

5. Organiseer je washok

De wasruimte is niet de meest aantrekkelijke kamer waar je graag wilt zijn. En als het er dan ook nog eens een rommeltje is of heel donker, of beide, dan heeft dit invloed op je motivatie en ben je minder geneigd er tijd door te brengen.

Een goed verlichte en opgeruimde wasruimte en die zo is ingericht dat je wasproces bijna vanzelf gaat, is een verademing om in te werken.

Mijn washok is niet zo groot maar toch wordt er veel gevraagd van deze kleine ruimte. Dus zijn slimme ideeën voor een goede en logische inrichting een must. Naast het opgeruimd houden van mijn wasruimte en voldoende licht zijn er nog een aantal dingen die mijn wasproces efficiënter maken.

Opbergruimte

Zorg dat je de nodige was attributen kunt opruimen en aan het oog onttrekt. Dat wil zeggen dat het altijd netjes is en niet overal flessen wasmiddel staan of knijpers overal rondslingeren. Een mooi voorbeeld is dit

5 eenvoudige tips om je gezin in schone kleren te houden

5 eenvoudige tips om je gezin in schone kleren te houden

Een smalle kast waarvoor ook in een kleine wasruimte wel plaats is en die voldoende bergruimte heeft.

5 eenvoudige tips om je gezin in schone kleren te houden

5 eenvoudige tips om je gezin in schone kleren te houden

Met iets meer ruimte zijn deze organizers ideaal in je wasruimte. Hier kun je zelfs al je wasgoed in sorteren en een mand reserveren voor de ‘wees’ sokken.

Maak gebruik van de hele ruimte

Als je wasruimte niet al te groot is, net als die van mij, dan kun je gebruik maken van de verticale ruimte. Een droger past precies op de wasmachine. Met enkele eenvoudige handelingen en een tussenstuk te gebruiken, maak je van de nood een deugd.

5 eenvoudige tips om je gezin in schone kleren te houden

5 eenvoudige tips om je gezin in schone kleren te houden

Doordat je de machines op elkaar plaatst ga je natuurlijk wel een stuk werkblad kwijt. Maar bij deze tussenstukken krijg je er wel iets voor terug.

Om je het nog makkelijker te maken kun je ook je wasmachine op een verhoging zetten zodat je niet zo diep hoeft te bukken.

5 eenvoudige tips om je gezin in schone kleren te houden

5 eenvoudige tips om je gezin in schone kleren te houden

Het voordeel hiervan is dat je nog meer extra opbergruimte creëert.

TIP  de droger moet bovenaan staan omdat deze minder weegt dan de wasmachine. Ik vind het persoonlijk geweldig om mijn machines gestapeld te hebben – minder buigen!

Gebruik manden, dozen en bakken

In mijn wasruimte heb ik over de hele lengte een plank waarop ik manden heb staan waarin allerlei, vaak kleine attributen heb verzameld. Zoals de extra onderdelen van mijn stofzuiger, stofzuigerzakken, sjaals en handschoenen, swiffers, oude kleding waar ik nog iets van wil maken of die ik weg wil geven, ‘wees’ sokken (sokken waarvan er eentje mist), droogtrommel doekjes, voorraad keukenpapier en natuurlijk alle wasmiddelen en andere reinigingsmiddelen.

Hoe is jouw wasruimte ingericht? Heb je nog tips voor mij?

Routine in 4 weken

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

2 reacties

  1. Boven mijn vrieskist, die ik als vouwtafel gebruik, hangt een droogrollijn en een roede waaraan de blouses op een hanger kunnen. Leuk en inspirerend artikel!

  2. Wat een luxe een washok, ik heb het in onze badkamertje , wasmachine en droogtrommel daartussen 2 wasmanden boven de wasmachine een kastje voor de zeep en dergelijke. Mijn routine is dat ik gelijk 1 was in de machine doe, waarvan ik weet dat die aan de beurt is, aanvullen tot die vol is , de rest in de wasmanden.
    Bovenop de wasmachine de wasmanden waarin ik de schone was naar de waslijn breng en weer afhaal en in opvouw. Wij zijn met 3 volwassenen, man en zoon, Hebben ook nog eens vieze werkkleding, schilder en garage. Ik was wanneer de machine vol is.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?