How to - azijn is een onmisbare hulp bij je was (2)

Hoe je azijn gebruikt bij het wassen

Hoe je azijn gebruikt bij het wassen

Ik schreef al eens eerder over de vier schoonmaakproducten die je thuis moet hebben en een daarvan is azijn. En daarover wil ik je nog enthousiaster maken. Azijn, witte azijn, is dé kracht achter de zelfgemaakte schoonmaakmiddelen. En het is een wondermiddel in je washok. Ik laat je zien dat azijn een onmisbare hulp is als je gaat wassen.

Azijn kan je een hoop geld aan wasmiddel besparen

 Hoe je azijn gebruikt bij het wassenphoto credit: .fairydust. [ blogofthrees.com ] vinegar-spray via photopin (license)

Gebruik azijn als wasverzachter

Voeg een kopje witte azijn toe aan je was via het wasverzachter bakje van je wasmachine. Deze methode is gemakkelijk en ideaal wanneer je de was buiten droogt. De geur van azijn is na het drogen verdwenen.

Droog je de was in de droger, dan kun je zelf droogtrommeldoekjes maken. Maak een mengsel van gelijke delen witte azijn en een (goedkope) conditioner. Doe dit in een bakje en meng het goed. Knip nu een oude handdoek of een oud shirt in vierkante stukken en doop deze in het mengsel. Om te gebruiken voeg je er gewoon eentje toe aan de was in je droger.

Voorkom stinkend wasgoed met azijn

Het is iedereen wel eens overkomen; je vergeet dat je een was hebt gedraaid en je komt er pas een aantal dagen later achter. Als je dan de was uit de machine haalt stinkt het behoorlijk.

Het is schimmel wat je ruikt!

Door de was nogmaals te laten draaien in de machine verwijder je de schimmel niet en elke keer wanneer diezelfde was nat wordt zul je de schimmels weer ruiken. Om voorgoed van die stank af te komen (en ook je machine ervan te ontdoen) voeg je twee koppen witte azijn toe aan je wasmiddel en was het dan opnieuw. Was het op de meest heetste temperatuur die het wasgoed hebben kan.

Maak je wasgoed weer ‘fuzzy’

Om handdoeken, plaids en dekens weer als nieuw te krijgen, lekker zacht en pluizig, was je ze met witte azijn en verder niets. Gebruik het meest lange wasprogramma wat mogelijk is volgens het waslabel. Eventueel kun je je zelfgemaakte drogerdoekjes gebruiken waardoor het nog zachter wordt.

 

Azijn bij elke wasbeurt voorkomt kalk in je wasmachine, maakt je was lekker zacht en voorkomt vieze geurtjes!

Verwijderen van wijnvlekken

Wijnvlek in je kleding

 1. Verhit 2 kopjes witte azijn totdat het bijna kookt
 2. Trek de stof strak over een teil of kom en giet ongeveer de helft van de azijn er door. Je ziet de vlek al redelijk verdwijnen
 3. Spoel met koud water
 4. Laat het kledingstuk ongeveer een half uur weken in de rest van de azijn
 5. Spoel opnieuw met koud water
 6. Was het in de wasmachine zoals op het label staat vermeld.

Wijnvlek in je tapijt

  1. Dep eerst met keukenpapier zoveel mogelijk wijn uit het tapijt, niet wrijven!
  2. Verhit 1 kop witte azijn en giet het in een spuitfles
  3. Voeg een halve theelepel afwasmiddel toe en schud de fles
  4. Spuit de wijnvlek in met het mengsel, niet té nat!
  5. Laat het vijf minuten intrekken en dep het daarna droog met keukenpapier
  6. Herhaal de stappen 4 en 5 net zolang totdat de wijnvlek is verdwenen
  7. Maak het daarna goed droog door de te deppen met keukenpapier.
Wie heeft er nog meer schoonmaaktips met azijn?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

10 reacties

 1. Azijn in het bakje voor wasverzachter voorkomt ook kalkaanslag in je wasmachine.

 2. Soms gaat sportkleding naar zweet ruiken en verdwijnt die geur niet na het wassen. Als je de kleding een nacht laat weken in een emmer met water en een flinke scheut azijn en het daarna wast is de geur na het wassen verdwenen.

  1. Author

   Bij mijn weten is natuurazijn niet schadelijk. Ik voeg het dan ook al jaren toe aan mijn was. In de concentratie waarin ik het gebruik (1 scheutje op al die liters water) lijkt het me sterk.
   Maar ik ben het gaan vragen aan een expert:
   “Natuurazijn wordt gemaakt door de biologische oxidatie van alcohol. Voor schoonmaakazijn en andere technische toepassingen wordt azijnzuur gebruikt dat langs de chemische weg is gemaakt.”

   Als je dus zeker wilt weten dat het de rubbers van je wasmachine niet aantast, gebruik je geen schoonmaakazijn, maar net als ik, natuurazijn.

 3. Azijn is echter geen vriend voor rubber. Is het niet schadelijk voor de rubbers van de wasmachine?

 4. Ik gebruik schoonmaakazijn, is dat oke? Of bedoel je de azijn waar ik ook de sla mee aanmaak?

  1. Author

   Voor de werking maakt het niet zoveel uit wat je gebruikt. Ik werk het liefst met natuurazijn. De ingrediënten van azijn (waarmee je ook de sla aanmaakt) is chemisch gezien een oplossing van 4 tot 15% azijnzuur in water, terwijl schoonmaakazijn een reinigingsmiddel is op basis van ongeveer 8 tot 15 % synthetisch geproduceerd azijnzuur. Het is dus wat je zelf het liefst gebruikt.

 5. Als je in het pannetje waarin je eieren kookt een drupje azijn doet dan komt er geen kalkaanslag in je pan

 6. Azijn is echt een alles kunner en zo goedkoop! Deze methode wist ik alleen nog niet.
  Super update ga zo door ik ben zeker een fan!

 7. Hoi hoi!
  Ik ben fan van deze site! Geweldig!
  Ik gebruik azijn ook als ontkalker voor ….alles! Even inspuiten, laten inwerken en afspoelen. Ook de waterkoker, badkamer, eigenlijk alleset kalkaanslag. Je.kunt zelfs een rauw ei in zaijn leggen en de schil lost op na een paar dagen, las ik op Pinterest.
  Groetjes,
  J

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?