DAG 1 - 7-Daagse Herfst Challenge (1)

DAG 1 | 7-Daagse Herfst Challenge

DAG 1 | 7-Daagse Herfst Challenge

Vandaag gaan we starten met de Herfst Challenge!

Deze 7-daagse kickstart is bedoeld voor diegene die een schoonmaakroutine willen ontwikkelen maar niet weten waar ze moeten beginnen. Of als je wat aanmoediging nodig hebt om weer in je routine te komen. Het is ook een prima start om, zoals ik jaren geleden startte, een persoonlijke schoonmaakroutine te ontwikkelen. Ik ben toen ook ergens begonnen en je wilt niet weten hoe vaak de plannen van toen inmiddels alweer zijn gewijzigd. Je leven blijft niet hetzelfde dus kan je planning onmogelijk ook hetzelfde blijven. Weet je wat, we gaan gewoon beginnen en zien wel waar we eindigen. Want net als voor jullie, is dit ook voor mij spannend én nodig. Want geloof het of niet; ook mijn huis is dringend aan een kickstart toe.

Wat gaan we doen vandaag?

We gaan het hele huis opruimen!

Want voordat je kunt gaan schoonmaken moet je eerst opruimen. Dat is regel nummer 1 als je orde in de chaos wilt. Er zijn nog een heleboel andere regels en feiten die ik hierin kan noemen, maar daar heb ik een hele cursus aan gewijd.

Je denkt misschien dat je nooit je hele huis op kunt ruimen in één dag, maar onderschat je zelf niet! Je zult verbaasd zijn hoeveel je in een korte tijd kunt doen. We gaan tenminste één zak rommel uit je huis verwijderen vandaag.

Allereerst wil ik 1 ding met je afspreken

Laat het idee van ‘het perfect opgeruimde’ – ‘zo uit de wooncatalogus’ – ‘zo vanaf Pinterest gestolen’ – ‘niet in te leven’ – ‘geen vuiltje aan de lucht’  huis gaan!
Dát gaan we echt niet bereiken en ook niet doen. En dat is ook iets wat jij helemaal niet wilt.

We gaan ervoor zorgen dat het achterstallige onderhoud een beetje bijgewerkt wordt, de dingen worden gedaan waar je steeds niet aan toe kwam en het gevoel dat je steeds achter de feiten aanholt, afneemt. Zodat je na deze week zo in het oktober-schema verder rolt en niemand iets gemerkt heeft, behalve jij. Afgesproken?

En nee, ondanks het feit dat we op vrijdag beginnen, gaan we niet op zondag staan poetsen. Dus we gaan vandaag en morgen even heel goed ons best doen en nemen daarna een rustmomentje. Want ook dat kan een uitdaging zijn 😉

Genoeg gekletst! Aan de slag

We gaan (weer) beginnen met het eeuwenoude wasmandje onder je arm en je begint boven. Vergeet geen enkele slaapkamer en alles wat er niet hoort belandt in de wasmand. Dit kunnen dingen zijn die ergens anders horen te liggen, dingen die in de afvalbak horen, dingen die je niet langer wilt houden of dingen die totaal nutteloos zijn. Kleding die op de vloer ligt en al het andere wat niet op de vloer hoort.
Als je wasmand vol is haal je een nieuwe. Dit doe je een halfuur op de bovenverdieping – 30 minuten.

Daarna ga je naar beneden en hier doe je hetzelfde. Maak alle tafels leeg, het keukenblad, je bureau, alle oppervlakken. Neem alles weg wat er niet hoort. Doe dit ook een halfuur, de gehele benedenverdieping. Dus ook de keuken, de hal, etc. – 30 minuten.

Heb je nu nog een verdieping of een kelder die je vaak gebruikt, doe hier dan hetzelfde.

Ga ook niet langer door dan die 30 minuten. Zet desnoods een timer.

Pak daarna een kop koffie en geniet even van de ruimte die je hebt gecreëerd. Wanneer de koffie op is gaan we de lege oppervlakken afnemen met een doekje, schoonmaken en laat het leeg.

Pak de volle wasmanden en sorteer op de keukentafel de manden in drie categorieën:

  1. Weggooien
  2. Weggeven
  3. Opruimen

Zodra je alles hebt gesorteerd ga je ook meteen alles wegwerken, dus weggooien, weggeven en opruimen. Ik begrijp dat je niet meteen in de auto stapt en die bloempot naar tante Mien brengt. Maar alles wat je weg wilt geven stop je in een doos of mand en zet je alvast in de auto. Als je dan in de buurt komt kun je het meteen afgeven.

Dit is het voor vandaag

Stel je nu voor dat jouw chaos zo enorm is dat je nu nog steeds amper kunt zien dat je iets hebt opgeruimd. Herhaal deze stappen dan nogmaals. We gaan morgen beginnen met schoonmaken en dan is het wel de bedoeling dat dit gebeurd in een opgeruimd huis.

Ik wens je heel veel succes!

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?