Hoe je harde vloeren schoonmaakt én schoonhoudt!

Hoe je harde vloeren schoonmaakt én schoonhoudt!

Hoe je harde vloeren schoonmaakt én schoonhoudt!

Afgelopen week kwam het in de Facebookgroep Firma Huishouden, naar aanleiding van een tip op een reminder, al voorbij; het schoonhouden van de vloeren. Iedereen was het er mee eens dat er binnen geen schoenen gedragen hoeven te worden. Voor mij is dit zo vanzelfsprekend dat ik het zelfs raar vind als het wel gedaan wordt. Nu moet ik erbij zeggen dat ik gasten niet verplicht de schoenen uit te doen, maar ik vind het niet vreemd of erg als ze het wel doen.

De vloeren in mijn huis

Ik heb bijna door het hele huis harde vloeren, behalve op de slaapkamer van mijn dochter. Zij heeft destijds gekozen voor hoogpolig tapijt. “Lekker warm en zacht” zei ze toen. En dat is het natuurlijk ook, alleen vind ik het niet echt praktisch. Maar afijn, ze mag het zelf onderhouden. Dat is het voordeel van 18-plus zijn. Voor mij dan 😉

En ik heb bijna door het hele huis laminaat, behalve in de hal en in de keuken. Hiermee wachten we totdat de nieuwe keuken komt. Daar ligt nog vinyl. Voor de hal heb ik heb laminaat van Karwei uitgezocht, maar voor de keuken twijfel ik nog. Ik vind plavuizen ook wel heel erg handig en praktisch. En er is zoveel keuze aan mooi tegelwerk.

Ik ben zuinig op mijn vloeren. Dat wil zeggen; ik houd ze graag schoon. Een huis met schone vloeren voelt gelijk fris. Hoe vaak je ze moet schoonmaken om dit zo te houden is per huishouden verschillend uiteraard. Als je nog volop in de baby’s zit, vooral de kruipende, dan moet je veel vaker de vloeren doen dan wanneer je alleen woont. Heb je kinderen die graag en vaak buitenspelen en in en uit lopen dan zul je er ook regelmatig met de veger en dweil achteraan moeten. Er blijft natuurlijk van alles aan die schoenen en laarzen hangen dat ze mee naar binnen lopen.

 

 

 

 

Voordelen van schone vloeren

 • Behoud van je vloeren
  Als je harde vloeren regelmatig schoonmaakt slijt het minder snel. Alle vuil, en met name zand, schuren op je (vooral) houten vloeren waardoor krassen kunnen ontstaan. En als je dit regelmatig verwijderd voorkom je deze slijtage.
 • Behoud van je vloerkleden
  Dit klinkt misschien raar, maar wanneer je harde vloeren vies zijn loop je dit in je tapijten en vloerkleden waardoor vlekken ontstaan. Om dit te voorkomen is het van belang dat je regelmatig je vloeren schoonmaakt.
 • Het is hygiënischer
  Vooral met (jonge) kinderen, maar ook voor jezelf. Vooral als je geen schoenen draagt in huis. Alles wat op je vloer ligt blijft hangen aan je sokken, sloffen of misschien blote voeten en loop je overal in huis naartoe. Zeker als je ook nog huisdieren in huis hebt. Ik haat de haren van mijn katten op mijn bovenverdieping!

Zo houd je de vloeren langer schoon

 • Plaats bij elke ingang vuilvangers
  Vuilvangers kunnen bijvoorbeeld matten en roosters zijn. Doe dit bij elke ingang vanaf buiten, maar ook die vanuit de garage of schuur naar binnen.
 • Leer je kinderen het belang
  Dat wil zeggen; leer je kinderen hun schoenen bij de deur uit te doen. Maar leer ze ook dat ze dan meteen hun huis-sokken of sloffen aan doen. Als ze buiten hebben gespeeld of misschien uit school komen waar ook geen schoenen worden gedragen, kan er van alles aan hun sokken hangen. Je kunt ze ook leren het zelf te controleren en bij vieze sokken deze te verschonen en de vieze gelijk in de was te doen.
 • Kom meteen in actie
  Wanneer er is gemorst of een vlek op de vloer ziet, maak het meteen schoon. Veeg meteen (met stoffer en blik) rommel weg als je het ziet. Veeg of zuig dagelijks de drukst bezochte plekken zoals bij de deur, de keuken, het looppad in de woonkamer en onder de eettafel.

Hoe vaak ik de vloeren veeg, zuig en dweil kun je terugvinden in mijn huishoudschema.

Hoe vaak doe jij de vloeren?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?