Hoe je de waterkoker schoonmaakt en ontkalkt

Hoe je de waterkoker schoonmaakt en ontkalkt

Hoe je de waterkoker schoonmaakt en ontkalkt

Is het je al eens overkomen? Je wilt thee maken, schenkt het kokende water in een theeglas en er verschijnen allemaal witte schilfertjes. Bah, dat is niet fijn. Het is kalk! Maak je waterkoker maar eens open en kijk wat er aan de bodem gekoekt zit. Hieronder geef ik je tips hoe je deze vieze laag kunt verwijderen.

 

Hoe je de waterkoker schoonmaakt en ontkalkt

 

Zo maak je de waterkoker schoon

  • Vul de waterkoker met 1 deel azijn en 2 delen water. De waterkoker hoeft niet helemaal vol te zijn, maar wel genoeg zodat het verwarmingselement bedekt is.
  • Zet de waterkoker aan
  • Nadat het water heeft gekookt en het vanzelf is uitgegaan laat je het een halfuur staan.
  • Spoel de waterkoker om.

Wanneer er nog steeds kalkaanslag in de waterkoker zit herhaal je de bovenstaande stappen nogmaals. Als hij mooi schoon is van binnen dan spoel je het met water uit de kraan om totdat alle azijn en kalkresten zijn verdwenen. Maak de buitenkant ook schoon met wat azijn en water. Of gebruikt hiervoor een halve citroen. Spoel en droog daarna de buitenkant af en klaar is Kees!

Blijf je azijn ruiken

Wanneer je waterkoker naar azijn blijft ruiken, herhaal bovenstaande stappen dan nog eens, maar zónder azijn. Wanneer je geen fan bent van azijn kun je in plaats daarvan ook een citroen gebruiken. Snij deze in tweeën en leg het in de waterkoker. Vul het aan met water en volg de stappen hierboven.

Hardnekkige kalkaanslag

Wanneer het niet helemaal lukt om de kalkaanslag te verwijderen kun je een extra kop azijn toevoegen.

 

Regelmatig herhalen is het beste

Ontkalk je waterkoker één keer per maand. Wanneer je mijn huishoudschema’s volgt wordt je er automatisch aan herinnerd. Elke maand staat het ontkalken van keukenapparaten op de planning zodat er niets wordt vergeten.

 

Hoe ziet jouw waterkoker er van binnen uit? En hoe maak jij de waterkoker schoon?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

7 reacties

  1. Ik doe er regelmatig azijn in. En daarna doe ik er water in met een theezakje om de azijnlucht er uit te krijgen.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?