Hoe je veilig en efficiënt schoonmaakt

Hoe je veilig en efficiënt schoonmaakt

Hoe je veilig en efficiënt schoonmaakt

Om efficiënt en productief te kunnen werken zijn een aantal factoren van belang: goed gereedschap, goede producten en alles binnen handbereik hebben. Dit geldt ook voor het schoonmaken. Wanneer je een poetsklus gedaan wilt krijgen wil je er uiteraard niet te lang over doen, want zo leuk is het nu eenmaal niet. EN ons motto is natuurlijk:

Efficiënt huishouden zodat je meer tijd voor jezelf overhoudt!

Keuze van schoonmaakproducten

Om goede producten te kunnen gebruiken hoef je geen keukenkast vol hebben te staan met schoonmaakmiddelen. De verleiding is groot om meer schoonmaakproducten aan te schaffen dan je nodig hebt, maar bied hier weerstand aan. Hoe meer producten er in huis zijn, des te groter is de kans op ongelukken. Maar bovenal weet je met zoveel schoonmaakartikelen niet meer waarmee je moet beginnen en dat kost alleen maar tijd. En tijd is iets wat we niet hebben, althans niet om te poetsen. Houd het dus bij een vijftal producten waarmee je goed kunt werken.

Lees altijd eerst het etiket voordat je een schoonmaakproduct aanschaft. Vraag je af of het voldoet aan de eisen waarvoor je het wilt gebruiken. Meng ook nooit middelen door elkaar. Dit kan schadelijke gevolgen hebben.

Binnen handbereik

Niemand wil tijdens het schoonmaken constant naar de werkkast lopen om spullen te halen. Dat is in-efficiënt en behoorlijk tijdrovend. Neem gewoon alles in één keer mee!

Staat er op het huishoudschema dat je de badkamer moet gaan doen. Zet dan een emmer of bak standaard in de badkamer waarin de spullen zitten die je daarvoor nodig hebt. Doe hetzelfde met de keuken en het toilet. Voor de overige kamers kun je zo’n emmer of bak in de werkkast zetten en deze meenemen.

 

Hoe je veilig en efficiënt schoonmaakt

Veiligheid voor alles

Zoek een veilige plaats voor het opbergen van schoonmaakartikelen, buiten het bereik van kinderen en huisdieren. En nooit in een kast waarin ook levensmiddelen worden bewaard. Berg schoonmaakmiddelen direct na gebruik op. Laat nooit een schoonmaakmiddel binnen het bereik van een kind staan, zelfs geen tel!

Bewaar schoonmaakmiddelen altijd in de originele verpakking. Doe ze dus nooit in een bus of doos, zeker niet in iets waarin je ook levensmiddelen bewaard. Gooi lege verpakkingen meteen weg, want ze zijn niet geschikt om er iets anders in te bewaren.

Kijk even op het etiket voordat je een (restje) schoonmaakmiddel weggooit. Misschien is het slecht voor het milieu en kun je het beter bij de gemeentereiniging afgeven.

Extra schoonmaaktips

Vermijd extra werk. Volg de aanwijzingen van de fabrikant op. Als er op het etiket vermeld staat ‘een scheutje’, is gebruik van meer niet beter. Het is alleen maar moeilijker naspoelen en veel duurder.

Gebruik je een strooibus met gaatjes als bijvoorbeeld een schuurmiddel; plak dan de helft van de gaatjes af met plakband. Op deze manier doe je twee keer zo lang met een bus.

Gebruik altijd zo schoon mogelijk water. Neem een nieuwe emmer sop zodra de eerste emmer vuil begint te worden. Op deze manier schuif je het vuil niet van de ene naar de andere plek.

Maak zelf je schoonmaakmiddelen

Heb je geen zin om met al het bovenstaande rekening te houden, maak dan je eigen schoonmaakmiddelen. Dit heeft nogal een aantal voordelen.

Wanneer je zelf je schoonmaakmiddelen maakt zit je nooit zonder. Met een aantal natuurlijke producten die je standaard thuis hebt kun je de meest voorkomende schoonmaakmiddelen heel gemakkelijk zelf maken.

De voordelen zijn dat je weet waarmee je schoonmaakt. De ingrediënten zijn natuurlijk, dus zijn er geen gevaarlijke chemische producten thuis. Dit is een veilig gevoel als je kleine kinderen hebt. Daarnaast ben je ook milieubewust bezig en dat gaan jouw kinderen later ook heel erg waarderen. Immers is het de wereld van hun toekomst die we nu aan het voorbereiden zijn.

Hoe je veilig en efficiënt schoonmaakt

Om zelf schoonmaakmiddelen te maken heb ik twee e-books geschreven met recepten. Deze twee samen zijn nu tegen een gereduceerde prijs verkrijgbaar. Lees hier daarover meer.

 

Hoe maak jij het liefst schoon; met gekochte schoonmaakmiddelen of met je zelfgemaakte?

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

3 reacties

 1. Hoi Helga,

  Waarom moet je schoonmaakartikelen nooit in dezelfde kast bewaren als waarin je levensmiddelen bewaart?
  Bij mij staan ze naast elkaar in een grote kast met een scheidingswand ertussen.

  Groetjes Eef

  1. Author

   Hallo Eef,
   Bepaalde schoonmaakmiddelen kunnen invloed hebben op levensmiddelen, bijv. de geur of smaak die kunnen worden overgenomen.
   Als je er een wand tussen hebt en er geen last van hebt kan dat prima.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?