huishoudschema april 2018

Huishoudschema april 2018

Huishoudschema april 2018

Het is druk. Ik heb het druk. “Waarmee dan?” Nou, allereerst is de Voorjaarsschoonmaak – 30 dagen Poetsen & Opruimen nog in volle gang. Ondertussen ben ik bezig met een groot project dat ik probeer in elkaar te zetten, maar wat niet opschiet omdat ik tegen allerlei problemen aanloop. Daarnaast blijft Waar is Mam gewoon doordraaien, hetzij op halve kracht. Er moet ook content geproduceerd en gepubliceerd worden. En dat schiet er al meer dan een week bij in. Mijn eigen werkzaamheden, naast Waar is Mam, als V.A. blijven ook gewoon doorgaan (gelukkig maar).

Het is niet alleen mijn eigen werk

Dan help ik mijn man sinds januari een aantal uren per week, omdat die het bedrijf van mijn ouders een doorstart heeft gegeven. Mijn ouders hebben 40 jaar lang een banketbedrijf gehad, een productiebedrijf waarbinnen ze maar één ambachtelijk product maakten. Door ziekte van mijn vader, en daarna helaas zijn dood, heeft het bedrijf bijna vier jaar stil gelegen. Mijn man pakt dit nu, naast zijn eigen werk, weer op, maar moet daardoor helemaal opnieuw beginnen. En dat brengt een hoop werk met zich mee.

“Wil je even een boekhouding opzetten zodat ik facturen kan maken?”

“Wil je even grondstoffen en verpakkingsmateriaal bestellen?”
“Waar?”
“Zoek maar even op internet naar een nieuwe, goede leverancier.”

Weet ‘ie hoeveel tijd dat kost??

“Wil je ook een website bouwen, want dan kunnen we ook online bestellingen aannemen?”

Heel goed idee, maar … na ja, hij weet vast wel hoeveel tijd dat kost.

“Ach schat, zou je alsjeblieft een dag willen helpen, want ik heb een hele grote bestelling en ik red het niet met m’n eigen werk?”

Mocht je trouwens willen weten over welk banket en welke website ik het heb; dit is de website en ik moet erbij zeggen dat het nog niet helemaal af is. Maar het werkt wel! Dus lijkt het je lekker? Aarzel niet 😉

Daarmee ben ik dus ook druk

Maar ik wil zo heel graag ook mijn eigen project van de grond hebben en dat irriteert soms. En dan is er nog een heel lief, behulpzaam gezin, dat af en toe ook wat aandacht wil van Mam. Begrijpelijk ook. Eten op tafel en schone kleren in de kast zijn op dit moment de enige aandacht die ik kan geven. De rest schiet er bij in.

Ik beken

En daarnaast moet ik heel eerlijk bekennen dat ik ook een probleem heb met ‘nee’ zeggen. Niet tegen iedereen hoor, alleen de mensen die dicht bij me staan. Jaarlijks doen we, als gezin, een aantal vrijwilligers taken. Dat zijn geen taakjes van een paar uur, maar grote projecten. Het ene is een groot muziekfeest in ons dorp wat door 2.000 mensen jaarlijks wordt bezocht. Het andere is een groot toernooi met deelnemers uit bijna alle Europese landen.  Dit duurt drie dagen, maar waarvoor we minimaal vijf dagen in touw zijn. En beide evenementen worden georganiseerd door vrienden en zeg dan maar eens ‘nee’ als je dit al jaren met elkaar doet. Het muziekfeest vond afgelopen weekend plaats, het toernooi start op Hemelvaartsdag.

Ik zeg niet altijd ‘nee’ als ik het druk heb

Als er tussendoor een vriendin in nood komt en mij vraagt een aantal teksten te schrijven of een klein projectje uit te werken, dan offer ik er graag een paar uur voor op. Daar ben je tenslotte vrienden voor.

Als laatste is er nog onze camper, die ons ook regelmatig verliefd aankijkt en die we heel graag meenemen op korte tripjes. Het is zo lekker er af en toe even een paar dagen uit te zijn. Dat hebben we ook echt even nodig, maar het zit er nu even niet in. Ondanks dat het kampeerseizoen weer is begonnen.

Dat is dus de reden

Dit hele verhaal is dus de reden waarom je vandaag, op het laatste nippertje, het nieuwe huishoudschema krijgt voorgeschoteld. Maar ook de reden waarom ik minder actief ben op Facebook, en dan met name in de groepen. Ik lees af en toe en waar nodig geef ik een (korte) reactie. Maar ik moet ook zeggen dat ik sommige vragen ook steeds vaker negeer … Door tijdgebrek, maar voornamelijk ook doordat ze al zo vaak zijn gesteld én beantwoordt. Of zo simpel te vinden zijn via de Facebookgroep of de website.

Een mailbox die elke dag ontploft

Dat merk ik ook aan mijn mailbox, die alle dagen weer uit zijn voegen barst. Heel veel lezers met vragen, terechte vragen, die ik ook zo snel mogelijk beantwoord of oplos. Maar ook hetzelfde soort vragen als hiervoor genoemd. Of onmogelijke vragen, uitzoekvragen, simpel-op-te-zoeken vragen. Een jaar geleden nog kreeg iedereen van mij een reactie. Voor een antwoord op élke mail zocht ik het voor ze uit, legde het nog maar eens een keer weer uit of maakte een probleem van een ander in orde. Maar dat doe ik niet meer.

Ik heb een pagina gemaakt met de meest voorkomende vragen waarop in 95% van de gevallen het antwoord staat op dergelijke vragen. Daarnaast zit er een zoekfunctie in de website (rechtsboven) waar je, met de juiste zoekterm, alle artikelen daarover vindt. Als je bijvoorbeeld ‘huishoudschema’ intikt, krijg je álles wat met huishoudschema’s te maken heeft te zien. Makkelijker kan ik het niet maken.

Daarnaast krijg ik ook hele lieve mail, handige mail en soms zelfs ontroerende mail. Over hoe ik, zonder dat ik het weet overigens, iemand heb geholpen om het huishouden weer op de rit te krijgen. En die zijn heel fijn om te lezen. Het beantwoorden daarvan duurt soms wat langer, omdat ik er ook echt mijn aandacht aan wil schenken. Dat doet de schrijver namelijk ook.

Huishoudschema april 2018

Het is bijna april, zo fijn! Allerlei leuke feestdagen voor de boeg, de zon in het verschiet en de vakantie om je op te verheugen. Het komt allemaal steeds dichterbij.

huishoudschema april 2018

Downloaden

Wil je ook gratis dit huishoudschema downloaden?

Meld je dan aan voor (één van) de nieuwsbrieven en ontvang een toegangscode voor de Download Bibliotheek.

 

Zeg jij altijd ‘nee’ als je het eigenlijk te druk hebt?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?