Magnetron schoonmaken | 4 manieren zonder chemicaliën

Magnetron schoonmaken | 4 manieren zonder chemicaliën

Magnetron schoonmaken | 4 manieren zonder chemicaliën

Eerder deze week heb ik je wat tips gegeven over het gebruik van een (combi) magnetron. Door het gebruik van de magnetron kunnen vet en andere voedselresten achterblijven. Om ophoping hiervan te voorkomen en de hygiëne te bewaren moet je (eigenlijk meteen na gebruik) de magnetron schoonmaken. Vandaag geef ik je vier manieren om dit te doen, zonder chemische middelen.

De magnetron en oven schoonmaken zonder chemicaliën

Er zijn verschillende manieren om je magnetron en oven schoon te maken, zonder agressieve chemicaliën.

 

Magnetron schoonmaken | 4 manieren zonder chemicaliën

Met je eigen reiniger

Haal eerst de losse onderdelen uit je magnetron. Was deze af met de hand of laat ze meedraaien in de vaatwasser. Hardnekkige vlekken kun je een poos (bijvoorbeeld één nacht) laten staan om te weken. Laat de onderdelen liggen en drogen terwijl je de rest van het apparaat schoonmaakt. Maak je eigen reiniger om de binnenkant schoon te maken door azijn, warm water en een beetje afwasmiddel te combineren. Dit kan in een spuitfles of je kunt het meteen aanbrengen met een de zachte kant van een vochtig (schuur)sponsje of een vaatdoek.

Met azijn

De eenvoudigste manier om een magnetron schoon te maken, is om een magnetron bestendige kom of schaaltje voor de helft te vullen met water en 1 eetlepel (15 ml) witte azijn. Zet de kom gedurende 5 minuten in de magnetron. Een krachtige magnetron heeft mogelijk minder tijd nodig. Houd ditt de eerste keer dat je het probeert in de gaten. Het water en de azijn stomen de binnenkant van de magnetron, waardoor opgedroogd vuil losweekt. Haal de kom er uit en maak de binnenkant van de magnetron schoon met een doek of keukenrol om eventuele resten te verwijderen. De losse smurrie moet nu gemakkelijk loslaten. Haal nu het bord er uit en was deze zoals je gewend bent.

Met een citroen

Snijd een citroen doormidden. Plaats beide helften met de snijzijde naar beneden op een magnetronplaat met een eetlepel water. Zet de magnetron ongeveer 1 minuut aan of tot de citroen warm is en het aan de binnenkant van de magnetron stoomt. Veeg de binnenkant van de magnetron af met keukenpapier en was de plaat.
Nu de citroen warm en zacht is, is het een geweldige natuurlijke luchtverfrisser.

Met afwasmiddel

Neem een kom en vul hem met warm water. Voeg zoveel afwasmiddel toe als je denkt dat je nodig hebt. Zet de kom 1 minuut in de magnetron of tot het begint te stomen. Haal daarna de kom eruit. Neem een vrij vochtige spons en veeg de binnenkant van de magnetron schoon. De stoom heeft al het vuil losgemaakt, zodat je de magnetron eenvoudig kunt reinigen.
Je kunt ook Baking Soda toevoegen. Doordat dit geuren opneemt, kan het ook als luchtverfrisser dienen.

De buitenkant

Nu de binnenkant weer blinkt, maak je de buitenkant vetvrij met een sopje of een mengsel van azijn, citroen of afwasmiddel.

Heb jij nog een andere manier om de magnetron schoon te maken zonder agressieve middelen?
Foto: Cote on Visualhunt.com

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

2 reacties


Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?