Onmisbare tips voor het onderhouden van je zwembad

Onmisbare tips voor het onderhouden van je zwembad

Onmisbare tips voor het onderhouden van je zwembad

Het is zomer dus tijd om het zwembad weer op te zetten!
Om de komende tijd optimaal van je zwembad te genieten, is het wel belangrijk dat je hem het juiste onderhoud geeft.

Hoe je dat doet, lees je hier.

Onmisbare tips voor het onderhouden van je zwembad

 

Meten is weten. Dat geldt ook voor het onderhoud van het zwembad. Om het water hiervan goed te houden is het belangrijk om eerst de waardes van het chloor en de zuurtegraad te meten. Die meet je eenvoudig op met teststrips. Steek de strip in het water en vergelijk de verschenen kleur met de kleuren op het potje om te zien wat de waardes zijn.

Ph-waarde

Meet altijd eerst de ph-waarde, de zuurtegraad van het water. Als deze niet goed is, werkt het chloor namelijk niet. Een ideale ph-waarde ligt tussen de 7,2 en de 7,6. Ligt de gemeten waarde hieronder, dan is het water te zuur. Dit levert een betere desinfectie van het bad op, maar is vaak ook ongezond voor de huid. Ook zwemspullen en badkleding kunnen dan beschadigd raken.

Bij een te lage waarde dien je ph-plus toe te voegen. Bij gebruik van 4 tot 10 gram per m3 kan ph-plus de ph-waarde verhogen met 0.1.
Bij een te hoge ph-waarde is het water basisch, wat zorgt voor een verminderde werking van chloor. De te hoge waarde dient omlaag gebracht te worden met ph-minus. Ook hierbij geldt dat de waarde per m3 met 0,1 omlaag gebracht wordt bij toevoeging van 4 tot 10 gram.

Chloorwaarde

De ph-waarde moet goed zijn, zodat het chloor zijn werk kan doen. Daarvoor moet de chloorwaarde dan weer goed zijn. We onderscheiden drie waardes: de totale waarde, de vrije waarde en de gebonden waarde. De totale waarde dient te liggen tussen de 2 en de 3 p.p.m. De vrije waarde bepaalt de desinfectie van het zwembad en hoort te liggen tussen de 2 en de 2,5 p.m.m. De gebonden waarde stelt de hoeveelheid chloor vast die is uitgewerkt en mag maximaal 1 p.p.m. zijn. Er zijn verschillende manieren om chloor aan je zwembad toe te voegen.

Je kunt gebruik maken van tabletten in een dispenser, skimmer of drijver. Deze zorgen voor een trage, continue afgifte van chloor aan het water. Met chloorgranulaat kun je een fijnere dosering aan het water toevoegen. Het poeder lost snel op en is ideaal voor na een onweersbui of als er veel gezwommen is. Tot slot zet een zoutwatersysteem automatisch zout om in chloor, waardoor je zelf niets hoeft toe te voegen.

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

4 reacties

  1. Hartelijk bedankt voor deze tips! Straks wil ik een zwembad in mijn tuin aanleggen en nu zoek ik zoveel mogelijk informatie erover. Ik had geen idee dat ik ervoor zal moeten zorgen dat de ph-waarde tussen de 7,2 en de 7,6 ligt! Nu ben ik op zoek naar verschillende materialen en dan aan de slag met het aanleggen!

    1. Author

      Beste Kiki, de link is verwijderd. Als je wilt adverteren op Waar is Mam, kun je hier contact opnemen voor de tarieven.

  2. handige blog leuke tips die mij zelf ook veel tijd schelen;)

    1. Author

      Beste Vera, de link is verwijderd. Als je wilt adverteren op Waar is Mam, kun je hier contact opnemen voor de tarieven.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?