declutteren

4 tips om je garderobe te ‘declutteren’

4 tips om je garderobe te ‘declutteren’

Shoppen, hoe leuk is dat! Elke vrouw heeft er wel een zwak voor. Maar als je, net als ik, niet zoveel geld uit wilt geven, dan is het meer uitzondering dan regelmaat. Allereerst maak ik natuurlijk heel veel kleding zelf van lapjes stof (coupons) van de markt.
Maar niet alles kan en wil ik zelf maken. En dan moet er geshopt worden.
En áls ik dan ga shoppen dan doe ik het goed, maar eerst mijn garderobe ‘declutteren’.

clothes-line-229923_1280Dit zijn mijn tips

1.  ‘Declutter’ je kledingkast van alle ongewenste kleding

Draag jij alle kleding die in je kast hangt? Als je dat niet doet waarom hangt het er dan?
Ontruim je kledingkast en sorteer alles wat je nooit of niet regelmatig draagt. Hang terug wat je wekelijks aan hebt en kijk eens wat een ruimte!
Mijn ervaring is dat wanneer er alleen dat in je kast hangt wat je ook daadwerkelijk draagt het een zeer overzichtelijke, ruimtelijke en opgeruimde kledingkast oplevert.

2. Combineer

Koop nooit kleuren die je maar met 1 ander kledingstuk kunt combineren. Koop in dezelfde tinten zodat alles te ‘mixen en matchen’ valt.

Hiervoor is het handig om eerst punt 3. te onderzoeken.

3. Ken je kleuren

Ik moet eerlijk toegeven dat ik veelal altijd de kleuren droeg die ik vond in de kringloop, die pasten en de kleuren van de coupons die ik voor een prikje kocht op de markt.
Gaandeweg kwam ik erachter dat dit niet praktisch is. Telkens weer kwam ik erachter dat het combineren (punt 2) onmogelijk was.

Ik ben eens gaan onderzoeken wat mijn kleuren zijn. En nu twijfel ik nog altijd een beetje, maar ik houd het merendeels op een lente-type, en draag nu niet meer anders. Het dragen van je eigen kleuren maken het geheel jeugdiger en sprekender. Het grote voordeel is natuurlijk dat het shoppen er een stuk makkelijker van wordt. Ik scan alle rekken in de winkels op ‘mijn kleuren’ en dat scheelt een hele hoop tijd en ergernis.

Doe ook je eigen kleuren analyse. Het kan bijvoorbeeld hier, ik weet niet hoe betrouwbaar deze is omdat het online is.

scarf-255515_12804. Accessoires

Heel belangrijk is het om ook de accessoires aan je garderobe en je eigen kleuren aan te passen. En ze zijn nodig!
Wanneer je goed combineert en de accessoires regelmatig verwisselt lijkt het of je altijd andere kleding aan hebt.
Als je bijvoorbeeld maar 6 tops hebt maar wel 3 sjaals en 2 kettingen die bij alle tops passen kun je al (meer dan) 30 combinaties maken!
Het zijn verlengstukken van je garderobe en je kunt zelfs je eigen maken.

Het hebben van een minimalistische garderobe bespaart niet alleen veel geld, maar het helpt ook je leven te versimpelen. Het is een stuk makkelijker kiezen ’s ochtends en alles wat nu in je kast hangt past je, zit lekker én staat je perfect!

Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke en snelle manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

3 reacties

  1. Dit doe ik 2 keer per jaar. Wanneer de winterkleding in de kast komt en wanneer het tijd is voor de zomerkleding. Lekker overzichtelijk en het geeft je nog een opgeruimd en rustig gevoel ook. Leuk geschreven!

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?