Laten we samen een doel hebben | Weggeef Woensdag

Laten we doelen stellen in oktober | Weggeef Woensdag

Laten we doelen stellen in oktober | Weggeef Woensdag

Een doel is een droom met een deadline.

– Peter Darbo

 

Een doel zou iedereen moeten hebben, alle dagen, hoe klein ook. Een doel stellen is iets wat ik dagelijks doe. Het behalen van het doel is de uiteindelijke prijs, maar de reis er naar toe is mooier. Ik kan mijn energie en creativiteit erin kwijt. Ik krijg controle over situaties en het geeft me het resultaat dat ik wil.

Een doel kan ook een droom zijn en niet alle dromen zijn bedrog. Realistische dromen (lees: doelen) kunnen uitkomen wanneer jij ervoor zorgt dat je in die richting groeit. Je moet het heft in eigen hand nemen.

De roem ligt in het pogen zijn doel te bereiken, niet in het bereiken ervan.

– Mahatma Gandhi

 

Laten we samen een doel hebben | Weggeef Woensdag

De voordelen van het stellen van een doel

1. Het geeft richting aan je leven

Dit klinkt wel heel zwaar, maar het is wel waar. Wanneer je jezelf een doel stelt dat je absoluut wilt bereiken ga je op een bepaalde manier leven. Je bent aan het werk om je doel te realiseren. Door het nastreven van jouw doel verander je de richting van je leven. Dé richting in jouw geval, want deze leidt immers naar jóuw doel cq. droom.

2. Het werkt motiverend

Wanneer ik weer een nieuw doel heb gesteld voor mezelf heb ik zin om eraan te werken. Elke dag weer. Bij het opstaan wordt ik al enthousiast en ik kan soms niet wachten totdat het ontbijt op is en het huishouden aan kant. Mijn hoofd loopt soms over van de ideeën en de plannen.

3. Je groeit als persoon

Op de weg naar je doel doe je steeds opnieuw ervaringen op waarmee je je kennis en vaardigheden uitbreidt. En dat geeft weer meer stimulans en motivatie, wat ons weer terugbrengt bij punt 2. Je kennis groeit, dus ook jij als persoon. Want wat gebeurt er als je je doel hebt behaald? We zijn gegroeid op de weg er naar toe en weten uiteindelijk of het doel de moeite waard is.

4. Je gebruikt je tijd effectiever

Doordat ik zo enthousiast over iets ben en niet kan wachten om ermee te beginnen wil ik er zoveel mogelijk tijd insteken. En ik wil mijn tijd zo effectief mogelijk benutten om het meeste eruit te halen. Met een doel weet je waar je je tijd en energie aan wilt besteden. En als het niet belangrijk is verspil je er geen energie aan. Heel duidelijk. Bovendien heb je met een doel gewoon geen tijd over om aan onbelangrijke dingen te besteden.

5. Je creëert eigenwaarde

Zoals ik al aangaf ben je niet zomaar bij je doel. Het ligt er natuurlijk wel aan wat je doel inhoudt, maar meestal is de reis er naar toe lang. En op die weg bereik je een aantal prestaties waar je ook trots op kunt zijn. Dit zijn momenten van kleine overwinningen waarvan je moet genieten en doet je eigenwaarde goed als in “Je kan het!”

6. Je leert vertrouwen op je gevoel

Ik, als eeuwige twijfelaar, zou geen duidelijke doelen moeten hebben. Maar ik ga meestal af op mijn gevoel en laat mijn verstand dan links liggen. En telkens weer verbaas ik mezelf doordat mijn gevoel goed zit, doordat ik iets bereik en het succesvol blijkt. Mensen die vertrouwen op hun gevoel hebben de meest duidelijke doelen, geloof me. Het zou misschien andersom moeten zijn, maar toch blijkt dat niet zo te zijn.

7. Het geeft je zelfvertrouwen

Onderweg naar het doel zijn het de mijlpalen die jij zélf behaald hebt en daar mag je best trots op zijn. Het kan ook even niet zo lekker gaan, maar ook dan heb je iets bereikt. Namelijk een leerproces en de wetenschap dat het anders moet. Vier die overwinningen, je hebt het immers allemaal zélf geflikt.

8. Het maakt je onafhankelijk

Als je iets wilt bereiken zul je het zelf moeten doen. Een ander gaat dit echt niet voor jou doen. En dat moet je ook niet willen. Leg je geluk in je eigen handen, zodat je niet afhankelijk bent van een ander.

We kunnen onze doelen alleen bereiken door middel van een plan waar we vurig in geloven en dat we energiek volgen.

Stel je eigen doel vandaag

Het hoeven geen grote doelen te zijn. Begin met de kleine doelen, dingen die je af moet maken, een recept dat je wil uitproberen of een cursus die je wilt gaan volgen. Zolang het maar een doel is, een droom die je al zolang wil laten uitkomen.

Ik stel elke maand mijn doelen en wil dat deze maand met jou gaan doen. Het is niet zo moeilijk als het lijkt, iedereen heeft een doel in zijn leven. Een droom die je ‘nog eens’ waar wil maken. Waarom wachten? Begin vandaag.

 

Er is geen andere weg naar succes.

Stephen A. Brennen

 

Laten we doelen stellen in oktober | Weggeef Woensdag

Gebruik mijn gratis maandplanner

Gebruik deze maandplanner van oktober om je te helpen bij je doelen. Download het hier gratis.

Download “Maandplanner doelen Oktober 2016” Doelen-Oktober-2016.pdf – 257 keer gedownload – 288 KB

Plan je doelen voor oktober 2016

Hier zijn nog een aantal ideeën om toe te voegen aan je maandkalender:

  • Verjaardagen
  • Vakantie
  • Vrije dagen
  • School gebeurtenissen
  • Afspraken
Welke doelen heb je deze maand? Deel ze hieronder met mij.

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?