Plannen is de fundering van het huishouden

Plannen van het huishouden | met gratis planners

Plannen van het huishouden | met gratis planners

Een agenda bijhouden is op school of voor je werk de gewoonste zaak van de wereld. Maar waarom zou je dat ook niet thuis gaan doen, waar soms de meest uiteenlopende afspraken en plannen in elkaar moeten passen. Het plannen van het huishouden is een manier om overzicht en rust te krijgen.

 

Plannen van het huishouden | met gratis planners

 

Een persoonlijke en een gezinsagenda

Een gezamenlijke agenda, naast die van je zelf, dient als een gezamenlijk geheugen en als voorkomt dubbele afspraken of een onmogelijke planning. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je er dan ook regelmatig in kijkt 😉  En dat alles wordt bijgehouden en opgeschreven. Je kunt ook een klussenlijst bijhouden, dingen die te binnen schieten maar niet meteen kunt uitvoeren. Schrijf ze op en bepaal later hoe urgent ze zijn.

Overzicht met een agenda

Een agenda kan je gezin coördineren en brengt een lijn in je dag. Via een agenda heb je overzicht wanneer je bijvoorbeeld vroeger moet eten omdat een van de kinderen naar een sport moet. Of dat er bijvoorbeeld op vrijdag geen tijd is om de boodschappen te doen en je dit op donderdag moet plannen.

Ook voor de langere termijn is een agenda onmisbaar. Denk aan de planning van een huwelijk of een verhuizing of voor het aanvragen van een nieuw paspoort of verlenging van het rijbewijs. Of het aanvragen van subsidie of studiefinanciering. Dit soort dingen vergeten kan heel veel geld gaan kosten.

Een lange termijn planning maken

Een planning op lange termijn is kalenderwerk. Je maakt een lijst van wat je moet doen en berekent met behulp van een kalender of agenda de timing. Het uitgangspunt is de datum van het evenement en van daaruit plan je terug. Op deze manier is elk komend evenement stap-voor-stap in kaart te brengen. Bovendien kun je zien of je plannen uitvoerbaar zijn en kun je ze bij gebrek aan tijd of middelen bijstellen.

Achter in een agenda kun je bijvoorbeeld aantekeningen maken van je jaarlijkse afspraken, zoals bijvoorbeeld in welke maand je voor controle naar de tandarts moet of wanneer de auto moet worden gekeurd.

Stel je eigen agenda samen

Een agenda hoeft niet persé een standaard boekje te zijn dat je in de boekhandel koopt. Je kunt een agenda heel persoonlijk maken wanneer je deze zelf samenstelt. Probeer het eens met onderstaande planners. Download ze en print er zoveel uit als je nodig hebt. Bind ze samen in bijvoorbeeld een snelhechter of map.

 

Plannen van het huishouden | met gratis planners

 

Download gratis planners

Probeer het plannen van je dag, week en/of maand in maart eens uit. Download een dagplanner, een weekplanner en een maandplanner helemaal gratis.

 

 

 

Heb jij een agenda, planner of kalender voor je huishouden?

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?