Herfstbladeren aan de waslijn

Zo doe je de traditionele herfst schoonmaak

Zo doe je de traditionele herfst schoonmaak

Als de dagen korter worden en je liever bij de kachel zit dan op het terras bij de BBQ is het tijd voor de herfst schoonmaak. Het voorjaar is immers niet de enige tijd van het jaar om je huis fris en opgeruimd te maken. Het najaar is daar ook een perfecte gelegenheid voor. Het zomerspul kan achter de deuren en de paraplu’s, handschoenen, sjaals en de sneeuwschep kunnen weer van zolder.

Doordat het kouder wordt breng je veel meer tijd thuis door en hoe meer die ruimte wordt gebruikt, des te meer heb je er schoon te houden. En met een goede start wordt het bijhouden en schoonmaken een stuk gemakkelijker.

Gratis printable herfst schoonmaak

Gratis download pdf en printable voor de herfst schoonmaak

 

Met deze lijst erbij maak ik het je gemakkelijk om met de herfst schoonmaak te starten.

Zo werkt het

Hoewel er in de basis ook weektaken staan, zijn deze bedoeld om ze heel grondig te doen. Bijvoorbeeld het stofzuigen; voor de herfst schoonmaak haal je alle meubels van de wand en stofzuig je ook onder de banken.

Met de taken voor de bonuspunten, die uiteraard alleen voor jezelf gelden, check je of deze taken voor jou nodig zijn. Heb je bijvoorbeeld net alle deuren gesopt en de vloerkleden gewassen, dan ga je dit niet nog een keer doen. Streep door wat niet nodig is en vink af wat je hebt gedaan.

Het echte herfst schoonmaken begint pas in de derde kolom. Hier vind je taken die je normaal niet zo snel zou doen. Maar doe je ze wél deze herfst dan voel je je enorm voldaan naderhand. Ik althans wel!

 

Herfst schoonmaak met gratis printable

 

Een aantal extra tips

Het reinigen van de dakgoten

Gootreiniging is eigenlijk heel belangrijk voor de gezondheid van je huis. Verstopte dakgoten kunnen ervoor zorgen dat je lekkage krijgt of een ongedierte plaag. Slecht onderhoud van de dakgoten kan ook leiden tot problemen met ramen, deuren, de gevel en je fundering doordat langdurig water langs je muren loopt.

De eenvoudigste manier om je dakgoten zelf schoon te maken is een dag na een lichte regenbui. De vochtige bladeren en het andere vuil zijn dan eenvoudiger te verwijderen. Doe je het op een droge dag dan kun je de bladblazer gebruiken.

Je kunt het natuurlijk ook door een extern bedrijf laten doen. Of je maakt het jezelf eenvoudiger door een dakgootreinigingsset te kopen.

Het schoonmaken van de keuken

Af en toe de keuken een grondige beurt geven is geen overbodige luxe. Ziektekiemen en vetophopingen ontstaan snel in een keuken die dagelijks wordt gebruikt. Naast het regelmatige onderhoud is dit het moment om de gordijnen te wassen, de hangende dingen te verwijderen en schoon te maken en je keukenkasten uit te mesten. Dit lijkt nu een grote klus, maar zodra je aan het werk bent, gaat het snel.

Het uitmesten van de auto

Je zult regelmatig even met je auto door de wasstraat gaan en er misschien af en toe een stofzuiger doorhalen, maar hoe zit het met de snoeppapiertjes die overal zwerven, het zand dat onder de matten en in de kofferbak ligt en de knopjes op het dashboard die wel een sopje kunnen gebruiken?

Als je auto dan eenmaal schoon is, is het ook een perfecte tijd om voorbereid te zijn op de komende maanden. Leg dus een ijskrabber, een paraplu, een warme deken en een paar extra handschoenen in je auto.

Het opruimen van de garage

Dit is echt geen pretje, vooral als je een garage hebt die als dumpplaats wordt gebruikt. Het kan dan een hele grote klus zijn als je het een tijd, of helemaal nooit, hebt gedaan. Het kan ook makkelijk een heel weekend duren, maar daarna zal het onderhoud veel eenvoudiger zijn. Vraag hierbij hulp van je huisgenoten.

Begin niet meteen met het heen en weer slepen van je spullen, maar maak eerst een plan. Stel een inventarislijst op van wat er in je schuur of garage staat. Maak onderscheid in wat weg kan, verkocht kan worden en wat je wilt houden. Beslis daarna hoe je de spullen die je wilt of moet houden, gaat opruimen. Lees hier hoe je een garage overzichtelijk opruimt.

Nog een aantal extra taken

Er zijn een aantal huishoudtaken die je enkele keren per jaar moet herhalen. Deze passen ook goed in de herfst schoonmaak.

Doe jij aan een extra grote schoonmaakbeurt gedurende het jaar? En hoe vaak doe je die?
Foto: Chris Lawton
Deze tekst kan affiliate links bevatten. Voor uitleg lees mijn disclaimer.

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?