Mijn nieuwe vriend Harry | review stofzuiger Numatic

Mijn nieuwe vriend Harry | review stofzuiger Numatic

Mijn nieuwe vriend Harry | review stofzuiger Numatic

Wat ik meteen gecontroleerd heb toen Harry arriveerde was de lengte van het snoer. Ik vind niets ergerlijker dan het constante wisselen van stopcontact als ik even snel met de stofzuiger door het huis wil.

Harry is een stofzuiger van Numatic en speciaal uitgevoerd om huisdier eigenaren het makkelijker te maken. Er zit een speciale zuigmond bij die door middel van een roterende borstel alle haren oppakt, vooral die uit je bedekte vloeren.

Ik kreeg Harry om hem te testen in een huis vol haren. Met drie verharende katten, een dochter met lange haren en ik zelf, was dit geen probleem. Ik heb hem dan ook vooral op dat gebied uitgebreid getest.

En voordat ik mijn bevindingen over Harry met jullie deel wil ik eerst zijn guitige verschijning aan jullie tonen. Het is echt een plezierig ventje dat je huishoudklussen een beetje aangenamer maakt zodra je hem tevoorschijn haalt.

review stofzuiger Numatic HarryPresentatie Harry

Harry is speciaal ontwikkeld voor eigenaren van huisdieren. De speciale Hairobrush haalt met groot gemak haren van bekleding en vloerbedekking. Het speciale filter gaat nare luchtjes tegen.

Technische details

Harry is wat je noemt een ketelstofzuiger, hij weegt ruim 8 kilo en heeft stofzuigerzakken, die aangenaam groot zijn. Dat moet even gezegd zijn. De inhoud van die ‘ketel’ is 9 liter en het snoer maar liefst 10 meter. Daar was ik echt heel blij mee, want ik hoef niet één keer het snoer te verplaatsen. Ik kan een hele verdieping ineens stofzuigen.

Harry zit in energieklasse A en het lawaai dat hij voortbrengt valt enigszins mee. Deze valt ook in klasse A, gezien het aantal decibellen (72), maar hier kom ik later nog op terug. Harry is niet supergroot, ongeveer 35 centimeter in het vierkant, hoewel hij rond is natuurlijk 😉

 

Harry reviewAlle hulpstukken van Harry, inclusief de HairoBrush

Er zitten een aantal mogelijkheden op de stofzuiger om de hulpstukken te plaatsen, maar helaas moet je een keuze maken. Niet alle stukken kunnen er op geplaatst worden, wat ik persoonlijk een minpunt vind.

Het testen van de HairoBrush

De HairoBrush is het extra mondstuk van Harry waarmee je de haren van je huisdieren makkelijker opzuigt. Doordat er extra harde borsteltjes in de mond zijn verwerkt, die beginnen te roteren wanneer je de zuigmond op de buis aansluit, worden haren sneller opgenomen.

Omdat ik de HairoBrush alleen gebruik voor de bank en het vloerkleed voldoet voor mij de grootte van de zuigmond. Maar ik kan me voorstellen dat iemand met huisdieren én vloerbedekking deze te klein vindt.

In onderstaand filmpje kun je zien hoe deze zuigmond werkt voor haren op het vloerkleed en kattenharen op de bank.

 

De testresultaten

Halverwege 2016 schreef ik al eens wat mijn eisen aan een goede stofzuiger moeten zijn. Aan de hand van diezelfde eisen heb ik Harry ook getest. De volgende eigenschappen van een stofzuiger vind ik belangrijk:

  • Vermogen en zuigkracht
   Het vermogen van de stofzuiger is 620 watt en dat is niet het maximum, maar voldoende voor ons huis. Hij zuigt zeer goed met de standaard zuigmond op mijn gladde vloeren. Hij zuigt zelfs de hoeken mee zonder een speciaal opzetstuk te gebruiken. Het is dus een mythe dat een stofzuiger met meer vermogen beter zuigt. Doordat Harry gespecialiseerd dient te zijn voor huisdieren, de haren ervan, heb ik hem hier met name op getest. Met de speciaal ontwikkelde zuigmond werden grotendeels de haren ook daadwerkelijk opgezogen, maar niet alles. Ik moest nadien nog zonder de zuigmond de fijne haartjes opzuigen om de bank haar-vrij te krijgen.
  • Geschikt voor alle vloeren
   De standaard zuigmond is geschikt voor al mijn gladde vloeren omdat het uitgerust is met borstels, die uitgeklapt kunnen worden. Zonder die borstelfunctie zuigt de standaard mond ook heel goed. De speciale mond is alleen geschikt voor niet gladde vloeren, maar is daarom ook extra en niet daarvoor bedoeld.
  • Moeilijke plekken
   Harry beweegt soepel door de kamers dankzij zijn wieltjes. Met de afzonderlijke hulpstukken kun je moeiteloos alle moeilijke plekken bereiken.
  • Lengte snoer

Het snoer is tien meter en dus perfect! Zoals gezegd; ik kan er mee ineens een hele verdieping zuigen.

Hoe Harry mijn beste vriend werd | review stofzuiger Numatic

 • Gewicht
  Om een stofzuiger de trap op te tillen is een apparaat van rond de 5 kilo goed. Deze til je nu eenmaal makkelijker naar boven dan een zwaarder exemplaar. Harry weegt ruim acht kilo en is daarmee niet de lichtste om de bovenverdieping en/of de trap te stofzuigen.
 • Gebruiksvriendelijkheid
  Zoals gezegd is Harry een ketelstofzuiger. Dat is een grotere variant van de standaard slede-stofzuiger. Dit model heeft over het algemeen meer inhoud en is dus vooral interessant voor wie een groot huis heeft of wat vaker stofzuigt. Voor een gezinswoning is veel inhoud erg prettig en dat heeft Harry.
  De zuigkracht is ook gemakkelijk te regelen via het schuifsysteem op de steel.
  Hoewel het opwikkel-systeem van Harry degelijk is, gaat het niet automatisch. Je moet het snoer handmatig oprollen, waardoor het wel ín de machine wordt opgeruimd.
 • Geluid
  Harry is in het normale gebruik niet luidruchtig. Ook bij het gebruik van de Hairobrush als zuigmond valt het lawaai best mee. Het maximale geluidsniveau wat een stofzuiger mag produceren per september 2017 is 80 dB. De 72 decibellen van Harry vallen daarbinnen.
  Maar wat bij mijn Harry opviel is dat bij het verwisselen van de hulpstukken of de zuigmond een irritant hoog, fluitend geluid wordt voortgebracht. Om deze reden, die mijn huisgenoten met hun handen over de oren tot smeken bracht om het geluid te stoppen, ben ik genoodzaakt het apparaat eerst uit te zetten om onderdelen te verwisselen. Dit werkt natuurlijk niet efficiënt en is niet praktisch. Misschien ligt het aan mij en gebruik ik Harry verkeerd, maar ik heb het ook op andere manieren geprobeerd, met een andere zuigkracht, maar het hoge geluid blijft als ik iets wil verwisselen.
 • Milieuvriendelijk
  Harry beschikt over het zuinige energielabel A, wat goed is en voldoet aan de normen. Ook heeft het een goed werkend en effectief filtersysteem. Hij heeft nog wel steeds een stofzuiger-zak.

Mijn nieuwe vriend Harry | review stofzuiger Numatic

Review Harry van Numatic in het kort

Vermogen en zuigkracht
88%
Geschikt voor alle vloeren
98%
Moeilijke plekken
95%
Lengte snoer
100%
Gewicht
65%
Gebruiksvriendelijkheid
85%
Geluid
80%
Milieuvriendelijk
80%

Het is een prettige stofzuiger, een mooie design en doet wat het moet doen.

Kende jij Harry al?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

4 reacties

 1. Ik heb de Henri versie, ook ik ben zéér tevreden van mijn nieuwe man in huis. Maar idd is het gewissel van de stukken niet zo evident. Maar eens je eraan gewend bent stoort het niet meer.

 2. Wij hebben deze ook, maar dan in het lila. Ik ben er geen fan van. Hij ‘struikelt’ regelmatig over een drempeltje of het snoer, waardoor hij op z’n kant ligt. En tijdens het stofzuigen laten de onderdelen van de buis één voor één los doordat ie zich vastzuigt aan de vloer. Ook erg zwaar en onhandig om de trap op te tillen.

  1. Author

   Te zwaar vind ik hem ook, maar de buizen laten niet los. Ik kan ook gewoon de zuigkracht regelen via een schuifje op de buis, waardoor het nooit vastzuigt aan de vloer.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?