Tips voor het wassen van ongebruikelijke dingen | deel 4

Tips voor het wassen van ongebruikelijke dingen | deel 4

Tips voor het wassen van ongebruikelijke dingen | deel 4

Nu de echte huishoudscholen niet meer bestaan merk ik vaak dat er bij de jongere generatie veel vragen zijn over de meest ‘normale’ zaken van het huishouden. Tenminste wat wij ‘oudjes’ normaal vinden. En zó oud ben ik nu ook nog niet en ik heb ook helemaal geen huishoudschool gehad. Maar mijn moeder wel en die bracht mij die dingen wel bij.

Het wassen bijvoorbeeld is voor mijn dochter, die op het VWO geen enkel onderricht krijgt over huishoudelijke zaken, een hele onderneming. Ze weet inmiddels dat ze de labels in de gaten moet houden, maar heeft nog steeds moeite met wat nu precies de ‘witte was’ inhoudt. Zo dacht ze voor kort nog dat een witte, wollen trui ook in de witte was kon 🙁

Dit was aanleiding voor mij om een korte serie ‘Tips voor het wassen van …’ te maken over het wassen van … alles eigenlijk. Onderverdeeld in

Tips voor het wassen van kleding | deel 1

Tips voor het wassen van ondergoed | deel 2

Tips voor het wassen van woontextiel | deel 3

In dit laatste deel: Het wassen van ongebruikelijke dingen

 

Tips voor het wassen van ongebruikelijke dingen | deel 4

 

Rugzak, stoffen portemonnee of stoffen tas

Was een rugzak apart in koud water met een kleuren wasmiddel. Was een rugzak alleen in een voorlader wasmachine en dan op een stand voor delicate stoffen. Laat het in een laag toerental centrifugeren. Droog het op een rek of aan de waslijn, nooit in de droger.

Stoffen hoezen van laptop of tablet

Stoffen als canvas, nylon of microfiber (zie label) kunnen in warm water worden gewassen met color wasmiddel. Laat het aan de lucht drogen, niet in de droger. Gewatteerde hoezen wat langer de tijd geven om te drogen, zodat het schuimrubber goed droog is. Nat schuimrubber in een hoes kan schade toebrengen aan je laptop of tablet.

Strijkplank hoes

Deze kan gewassen worden in de wasmachine bij een temperatuur van 30 graden in een kortlopend programma met een normaal wasmiddel.

Slaapzak

Was deze alleen in een voorlader wasmachine. De trommel van een bovenlader kan de naden van een slaapzak doen scheuren. Wassen op een delicate stand in warm water, ongeveer 30 graden, met een mild wasmiddel. Zwaardere wasmiddelen kunnen de vulling aantasten en als het veren zijn, kan het zelfs een opeenhoping veroorzaken. Droog op een koude of heel lage stand in de droger.

Autostoel hoezen

Voor vlekken eerst deze verwijderen of voorwassen met een vlekkenverwijderaar of andere extra wasmiddel. Daarna wassen in de machine zoals een strijkplank hoes met een color wasmiddel. Je kunt het drogen door 5 minuten in de droger te doen op een lage stand en daarna aan de waslijn.

Schoenen

Was schoenen van canvas of (nep)leer (sneakers) en schoenen met plastic onderdelen in koud water met een wasmiddel. Was schoenen altijd in een waszak. Laat ze tien minuten drogen op een lage temperatuur in de droger en hang ze daarna op, tenminste een dag en een nacht.

Ovenwanten

Wassen in warm water met een normaal wasmiddel, ongeveer 40 graden. Drogen aan de waslijn.

Katoenen luiers

Was katoenen luiers op de heetste stand met een milde zeep en een scheutje bleekmiddel en droog ze op de hoogste stand in de droger om bacteriën te doden.

Huisdier speeltjes en accessoires

Was speeltjes in koud water met een normaal wasmiddel, maar voeg geen andere dingen toe aan de lading. Laat het twee maal spoelen en centrifugeren in verband met extra vuil en haar. Doe het in de droger op de laagste stand. Was accessoires zoals een deken of een kussen ook in koud water, maar met een mild wasmiddel en apart. Het drogen gaat net als bij de speeltjes.

Dit was het laatste deel in deze serie. Heb jij nog aanvullende tips voor het wassen van ongebruikelijke dingen?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

3 reacties

  1. Ik heb met veel plezier dit en de vorige artikelen gelezen. Echt superhandige tips, bedankt!
    Groetjes,
    Vivian de Lange

  2. Rubberlaarzen en turnpantoffeltjes kunnen ook in de machine op 30°.
    Rubberlaarzen ook in de droogkast, anders duurt het te lang eer de voering droog is.
    Luiers, tetradoeken en stoffen zakdoeken werden bij mij àltijd gestreken om zeker te zijn dat ze voor volgend gebruik steriel zijn. Dan kunnen ze ook dienen als voorlopig verband op open wonde bv. Wel openplooien en de “binnenkant” gebruiken! De buitenkant is immers niet meer steriel als die in de kast gelegen heeft.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?