Alcoholvlek verwijderen | Vlekken-abc

Alcoholvlek verwijderen | Vlekken-abc

Een alcoholvlek is zo gebeurt; een feestje, je mooiste goed, een duwtje en klaar is kees. Er zit een vlek in je nieuwe blouse. Een alcoholvlek in (be)kleding gaat niet alleen om de alcohol, maar een drank bevat meer ingrediënten dan dat. Vooral dranken met een kleurtje zijn lastig te verwijderen.

Zo aan het begin van 2017 start ik een vlekken-abc-gids waarin wekelijks de behandeling van een vlek voorbij komt. We beginnen, uiteraard, met de A en eindigen bij Z en zo kan ik het alfabet dit jaar twee maal langs. 
Ik zal aan de hand van een aantal handigheidjes, weetjes en instructies je proberen te helpen de vlekken te laten verdwijnen.

Alcoholvlek verwijderen | Vlekken-abc

 

Het verwijderen van een alcoholvlek uit kleding

  1. Week de vlek een half uur in koud water
  2. Behandel de vlek met een vlekkenverwijderaar
  3. Was het nu op de heetst mogelijke temperatuur, check het label. Wanneer de stof het toestaat in verband met de kleur kun je een bleekmiddel gebruiken.

Voordat je het kledingstuk in de droger stopt overtuig jezelf dat de vlek is verdwenen. Anders zal de vlek permanent blijven door het droogproces. Is de vlek niet verdwenen herhaal dan de stappen hierboven.

Des te helderder de alcohol van kleur is, des te makkelijk het is te verwijderen. Pure alcohol vlekt helemaal niet. Een vlek van bijvoorbeeld whisky of een andere kleurrijke drank moet je snel behandelen en niet laten liggen. Hoe donkerder of kleurrijker de drank des te langer laat je het weken of je moet het vaker voorbehandelen.

Het verwijderen van een alcoholvlek uit bekleding

  1. Meng twee kopjes koud water met een eetlepel afwasmiddel
  2. Dep met dit mengsel en een schone theedoek de vlek
  3. Dep net zolang totdat de vlek is geabsorbeerd
  4. Herhaal stap 2 en 3 zolang totdat de vlek is verdwenen
  5. Verwijder daarna het zeepsop weg met een schone theedoek en koud water
  6. Dep de natte plek droog met een schone, droge handdoek

Je kunt het afwasmiddel ook vervangen door een oplossing van een half kopje pure alcohol en een eetlepel witte azijn.

Zorg ervoor dat, met beide methoden, de bekleding zo min mogelijk nat wordt.

Het verwijderen van een alcoholvlek uit tapijt

Een alcoholvlek verwijderen uit je tapijt doe je op dezelfde manier als hierboven uit de bekleding met het afwasmiddel mengsel. Je kunt er nog een eetlepel witte azijn aan toevoegen.

Heb jij nog een tip om een alcoholvlek uit (be)kleding te verwijderen?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

3 reacties

  1. Ik drink eigenlijk nooit alchohol dus ik heb helaas geen verdere tips. Maar met die van jou kom ik al een heel eind denk, ik mocht ik er eentje krijgen.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?