Voorjaarsschoonmaak

Voorjaarschallenge: Week 10 van 10

Voorjaarschallenge: Week 10 van 10

Het is vandaag een echte Goede Vrijdag, vandaag de Finishing Touch!

Eerst wil ik het even met jullie hebben over de ervaringen van deze Voorjaarschallenge.
Hoe voelt je huis nu aan? Het is nu al een tijdje lekker schoon en opgeruimd. Wellicht heb je zelfs een totaal andere inrichting. Het zou een heerlijk gevoel moeten zijn. Het gevoel dat je klaar bent voor de lente.

 

Voorjaarsschoonmaak

Zomertijd

 

Het komende weekend wordt de klok een uur vooruit gezet, een uur langer licht ’s avonds en dat betekent dat de zomer in aantocht is. Maar eerst de lente, die net is begonnen. En hiervan kun je nu heerlijk gaan genieten, want het werk is al gedaan. Tenminste… bijna.

 

[bctt tweet=”Er zijn nog een paar puntjes op de welbekende ‘i’ die nog gezet moeten worden.”]

 

Er zijn nog een aantal dingen die je misschien bent vergeten.

 

Toetsenbord

Toetsenborden worden heel gemakkelijk vuil. Van stofdeeltjes tot voedselresten, alles kan zich ophopen in de kleine ruimtes. De beste en gemakkelijkste manier om ze schoon te maken is met een tandenborstel. De zachte haren van een oude tandenborstel passen gemakkelijk hun weg tussen de toetsen.

Vlekken in kleding

Op scholen worden krijtjes nog nauwelijks gebruikt, maar in het huishouden zijn ze een uitkomst. Vlekken op je kleding kunnen gemakkelijk worden geabsorbeerd door een krijtje en daarna het kledingstuk met de was mee laten draaien.

Vlekken in bekleding

Vlekken op je bank kan gemakkelijk worden verwijderd met alcohol. Vul een spuitfles met wat alcohol, spuit het op de vlek en wrijf het vervolgens uit met een spons. Na het drogen kunnen de vezels weer worden opgeknapt met een kledingborstel. Let op, het is belangrijk dat je geen gekleurde spons of een borstel gebruikt, omdat de kleuren op je meubelstof kunnen afgeven.

Vlekken in tapijt

Vul een spuitfles met een deel azijn en twee delen water. Spuit het op de vlek en leg er vervolgens een natte doek over. Vervolgens ga je met de strijkijzer gedurende een halve minuut over de vlek.

Luxaflex

Alles wat je nodig hebt zijn water, azijn en een oude sok. Dompel de sok in een kom met water en azijn – samen in gelijke mate gemengd – en gebruik deze om de blinds schoon te maken.

Kringen

De makkelijkste manier om deze te verwijderen is met een föhn over de vlek te gaan. Binnen enkele minuten zullen ze verdwijnen.

Kranen

Snijd een citroen doormidden en wrijf de kraan ermee in. Alle vlekken en roest zullen verdwijnen en je badkamer ruikt ook nog eens lekker fris.

Kalkaanslag

Badkuip en douche kunnen gemakkelijk worden gereinigd met behulp van eenvoudige ingrediënten zoals baking soda en een antibacteriële olie. Doe een mengsel hiervan op een spons en wrijf ze schoon. De soda verwijdert de kalkvlekken, terwijl de olie je badkamer een heerlijke geur bezorgt.

Gietijzeren pannen

Grof zout is de makkelijkste manier om ze schoon te maken. Het zout verwijdert alle olie of etensresten, samen met eventuele roest. Laat het goed drogen voordat je het wegzet.

Sieraden

De oorspronkelijke glans krijg je terug door ze te poetsen met tandpasta. Hetzelfde effect krijg je met een mengsel van baking soda met water.

Make-up borstels

Gebruik babyshampoo om ze schoon te maken. Laat ze hangend drogen.

Snijplanken

Houten snijplanken maak je schoon met citroen en grof zout erover te wrijven.

Geur in koelkast

Rol een krant op en leg deze een nacht in de koelkast. De geur is de volgende morgen verdwenen.

Frisse kussens, dekbedden en dekens

Deze kunnen worden opgefrist op de koudste instelling van uw wasdroger of leg ze gewoon lekker in de lentezon.

 

Tot slot

De ultieme finishing touch, en ik hoop dat het weer het toelaat: Open alle ramen en trakteer jezelf op een bosje verse bloemen, een kopje thee en geniet van het schouderklopje dat ik je bij deze digitaal geef, want je hebt het gehaald, topper!

Beentjes omhoog en genieten van de lente!

 

Deze laatste keer geen checklist meer want aan de hand van bovenstaande lijst kun je je eigen taken afvinken. Er kunnen ook taken niet op jou van toepassing zijn, er kunnen er zelfs zijn die je al gedaan hebt.

 

Dankjewel

Ik wil jullie allemaal bedanken voor het meedoen. Ik vond het zelf ook een hele uitdaging en dan juist niet het schoonmaak gedeelte.

 

En nu?

Vanaf volgende week, 1 april, ontvangen inschrijvers een weekplan om je opgeruimde en schone huis bij te houden.
Wil je dit ook en het weekplan wekelijks in je mailbox ontvangen, schrijf je dan hieronder in of pas je inschrijving aan.
De mogelijkheid om je voorkeuren te veranderen staat in een link onder elke wekelijkse update. Doe het voor 1 april!

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

3 reacties

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?