Tuin - buitenboel

Voorjaarschallenge: Week 9 van 10

Voorjaarschallenge: Week 9 van 10

Het is bijna zover, nog een paar daagjes; Lente! Met uitzondering van de zomer mijn meest favoriete seizoen. Zon, kleur, buiten, ik ben er dol op. Op je blote voeten de hele dag buiten zijn, in de tuin zijn.Ā Genieten van de kakelende vogels die bezig zijn hun nest te verdedigen of een discussie voeren met hun pasgeboren kroost over dat er meer voedsel moet komen. Ik kan er uren zitten genieten, in mijn tuin… Maar er moet ook gewerkt worden. De piepkleine moestuin moet weer klaargestoomd worden voor een rijke oogst aan het einde van de zomer. In perkjes en grote bakken poot ik alles wat we lekker vinden en het is altijd weer de vraag wat het gaat worden, hoe lekker het gaat zijn en hoe groot de oogst is. Aan mij zal het niet liggen.

 

Tuin - buitenboel

 

Voorzaaien

Vanaf nu begin ik elke week al met voorzaaien. Dat heeft een aantal voordelen omdat dit thuis kan, je bent maar een kleine oppervlakte nodig en het is goedkoper dan kleine plantjes kopen. Bovendien is het een uitdaging je eigen zaadjes te poten, op te zien komen en vervolgens uit te planten om het een grote, vruchtbare plant te zien worden.

Het voorzaaien doe ik in huis, in bakken met een plastic of glazen deksel, gevuld met potgrond en een laagje scherpzand. Deze bakken zet ik eerst in ons ‘ketelhok’ omdat het daar donker en lekker warm is. Ons ketelhok is de ruimte op zolder waar de cv-ketel staat. Als de plantjes eenmaal boven de grond komen zet ik de bakken in de vensterbank. Gelukkig heb ik veel meters vensterbank op het zuiden waardoor er voldoende licht en warmte bij de plantjes komt. Eenmaal in de vensterbank is het zaak de grond goed vochtig te houden want deze droogt heel snel uit, en de bakken regelmatig te draaien zodat de plantjes omhoog groeien.

 

Afharden

Wanneer de plantjes twee tot vier blaadjes hebben plant ik ze in potjes waarin ze doorgroeien totdat ze in de volle grond kunnen. De temperatuur buiten moet dan dus niet meer al te koud zijn. Daarvoor moet je de planten ook eerst afharden zodat ze aan de temperatuurwisseling kunnen wennen.

Het afharden houdt in dat de plantjes geleidelijk aan wennen aan de weersomstandigheden buitenshuis. Het is een belangrijk stadium want als dit fout verloopt is alle moeite voor niets geweest. De plantjes sterven door de plotselinge kou en dan kun je een jaar wachten op een nieuwe kans. Het afharden op zich betekent niet meer dan ze een paar uur per dag ‘uit te laten’ šŸ˜‰ Ik zet de potjes dagelijks een paar uur buiten op een beschutte, zonnige plek en maak deze periode steeds langer. Na een week of twee zijn ze zo sterk dat ze ook de lage nachttemperatuur overleven. Nog een week later ga ik ze buiten uitplanten.

 

Ijsheiligen

Het is dus elk jaar weer de kunst om de zaadjes op tijd tot kleine plantjes te hebben gekweekt zodat ze naar buiten kunnen wanneer de temperatuur buiten, ook ’s nachts, goed is. En dat betekent pas na IJsheiligenĀ en die vallen op 12, 13 enĀ 14 mei. Maar alles valt en staatĀ natuurlijk met hoe Moeder Natuur zich gedraagt.

 

Milieuvriendelijk

In het tijdsbestek vanaf nu en twee maanden zorg ik voor mooie, sterke planten zodat ik er straks heerlijke, gezonde recepten van kan maken. Ik tuinier uiteraard milieuvriendelijk, dus er kan zo uit de tuin worden gegeten. Onze kinderen doen dit al van dat ze nog heel klein waren en weten niet anders. Zelfs buurkinderen komen hier aardbeien snoepen.

 

Kinderen spelenderwijs leren moestuinieren

Toen de kinderen kleiner waren stuurde ik ze altijd de tuin in met een mandje en een klein schaartje en mochten ze bijvoorbeeld soepgroente voor me halen. Ze kwamen dan met een bosje peterselie, een paar worteltjes en een paar stengels maggiplant terug. Een ideale manier om je kinderen spelenderwijs leren moestuinieren.

 

In mijn tuin

Planten die ik in huis voorzaai zijn sla, andijvie, prei, tomaten en spitskool. Wortel- en knolgewassen, zoals uien en wortels, houden niet van verplant worden en daarom zet ik deze later in het jaar meteen buiten in de volle grond.

Standaard staan er al appelbomen, bessenstruiken, een frambozenstruik en een maggiplant in mijn tuin. Kruiden zoals peterselie, basilicum en bieslook heb ik het hele jaar door in bakken of potten staan die in het najaar uiteraard naar binnen verhuizen en straks weer naar buiten kunnen.

Je ziet, ik ben nogal een fan van groen en zelf doen. Er had dan ook een goede boerin in mij gezeten, maar helaas waren de vacatures op šŸ˜‰

 

[bctt tweet=”Ik ben een fan van groen en zelf doen!”]

 

Nu over tot de orde van de dag

De Voorjaarschallenge 2016, deel 9 van 10 – de buitenboel! De een-na-laatste van deze reeks en we gaan, je raad het al, naar buiten.

Download de checklist en je ziet wat je te wachten staat. Veel succes!

  1. De algemene uitleg
  2. Checklist:

[wysija_form id=”4″]

 

[bol_bestsellers limit=”5″ block_id=”bol_56eafad93b6aa_bestsellers” cat_id=”14383″ name=”Buiten” sub_id=”” title=”” link_color=”00BEFF” subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CA0098″ deliverytime_color=”006F94″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”900″ cols=”5″ show_bol_logo=”0″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

1 reactie

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?