Garage Sale

Voorjaarschallenge: Week 8 van 10

We naderen het einde en we zijn dan ook al bij de 8e editie van de Voorjaarschallenge 2016 aangekomen: De garage en schuur.

 

Voorjaarschallenge

 

Schoonmaken en opruimen van de schuur en de garage

Qua schoonmaken alleen maar een kwestie van een ragebol en een bezem, maar als het op opruimen aankomt kan dit een beste klus zijn. Ik weet natuurlijk niet hoe de garage en de schuur er bij jullie uitziet, maar bij ons wordt het na een maand of twee toch altijd wel weer tijd om eens schoon schip te houden. Veel dingen zet ik apart omdat ik denk dat anderen daar nog iets aan hebben en er zijn ook dingen die ik wel weg wil doen, maar niet voor niets.

 

Wat doe je met je oude spullen

In Nederland is het de gewoonte om daarvoor te wachten totdat de lente komt en je op de verschillende markten je huisraad en schuurinhoud tentoon kunt stellen om te verkopen. De grote dag daarvoor is natuurlijk de vrijmarkt op Koningsdag.

 

Je kunt er nog aan verdienen

In Amerika doen ze dat heel anders. Daar houden ze een Garage Sale. De Amerikanen maken er een heel evenement van en plannen dit ver van te voren inclusief advertentie, flyers en posters. Ze verdienen dan ook aanzienlijk meer met deze acties dan wij doen. Een verkoop van eens per jaar kan tussen de 500 en 1000 dollar opleveren. En dat willen wij ook wel natuurlijk 😉

Maar in Nederland is een Garage Sale niet toegestaan en dus moeten wij het hebben van onze vrijmarkt op Koningsdag. Gelukkig duurt deze nog een tijdje zodat wij, net als de Amerikanen, dit evenement goed in kunnen plannen.

 

Dus, hoe doen die Amerikanen dat?

Zoals ik al zei plannen ze een datum in de lente of vroeg in de herfst. In de zomer is het in de warme gebieden van de Verenigde Staten te heet om kopers aan te trekken.

Een actielijst:
 • Kies een datum. Dat hoeven wij dus niet meer te doen omdat deze al vast staat.
 • Kies een ruimte in huis waar je de dingen die je wilt verkopen een plek kunt geven. In ons geval blijft dit waarschijnlijk de garage omdat het de bedoeling is dat we deze de komende week gaan opruimen.
 • Verzamel plastic tassen om ‘klanten’ hun spullen in mee te geven
 • Koop stickers of labels voor je prijzen
 • Adverteer. Je gaat dit waarschijnlijk niet zo groots aanpakken als de Amerikanen, maar je kunt wel alvast aan je familie en vrienden doorgeven dat je op de vrijmarkt staat en hele leuke spullen bij je hebt. Mond-op-mond reclame is nog altijd de beste. Amerikanen hangen overal posters op en brengen flyers rond, ze zetten zelf een advertentie in de plaatselijke kranten. Maar wij hebben Facebook, en omdat we toch geen eigen adresgegevens hoeven doorgeven, is dit een prima medium. Maak ze enthousiast!
 • Vraag aan buren of ze met je mee willen doen. Des te meer je te koop hebt, des te grotere ‘kraam’, des te meer klanten.

 

 

[bctt tweet=”Komt allen naar mijn kraam op de vrijmarkt! Er zit zeker iets leuks voor je bij!”]

 

Nu je dit voorbereidende werk hebt gedaan is het grootste werk aan de beurt; het opruimen, sorteren en ordenen.

Probeer alle spullen meteen geordend bij elkaar in een bak of doos te doen. Zaken als huishoudelijke artikelen, woondecoratie, speelgoed, boeken, etc. Dit maakt het straks stukken makkelijker om het uit te stallen op de tafels. Je leest het goed, tafels. Neem die wel mee en ga niet zitten hannesen met een kleedje op de grond. Allereerst is dit niet goed voor je rug, maar ook niet voor die van je klanten. Ten tweede is een tafel veel mooier om je spullen op uit te stallen en de mensen hebben veel meer overzicht.

Ik weet wel dat het juist de charme van de vrijmarkt is om achter een kleedje te gaan zitten, maar val je dan op tussen al die andere kleedjes? En dat is wat we willen, opvallen, zodat we net zo lekker verkopen als die Amerikanen met hun Garage Sale. Maar we gaan eerst weer verder met het inpakken.

 

Vooraf je prijs bepalen

Voordat je de spullen inpakt prijs ze eerst. Wij zijn dit niet gewend en er wordt altijd naar de prijs gevraagd. Meestal wordt er dan ook nog gewoon afgedongen. In Amerika is hier geen sprake van. Sterker nog; Amerikaanse ‘klanten’ willen zelfs niet eens vragen wat het kost, ze raken erdoor geïrriteerd wanneer er geen prijs op staat en gaan weg. En dat is niet de bedoeling! Bovendien maak je het jezelf een stuk makkelijker door er vaste prijzen op te zetten. Je hoeft niet bij elke vraag na te denken wat je ervoor zou kunnen vragen en bovendien hoef je niet van alle artikelen te onthouden wat je er nu alweer voor prijs aan had gehangen.

 

Dus zet van te voren de prijs op het artikel wat je ervoor wilt hebben. Je zult zien, het werkt een stuk praktischer.

Op de dag van de verkoop neem je je bakken en dozen en bepaal je hoeveel ruimte je nodig bent. Heb je nu bijvoorbeeld een doos voor elke categorie dan is het wel leuk om voor elke categorie een ander plekje van de tafel te gebruiken. Gebruik de ruimte om alles mooi uit te stallen.

 

Garage Sale

Maak er een heuse winkel van

Stal het uit alsof je een winkel hebt. Winkels hebben ook bepaalde strategieën om hun waar uit te stallen zodat ze beter verkopen. Heb je nu een item dat je zeker van plan bent om te verkopen, laat dit dan niet de hele dag op dezelfde plek staan. Verplaats het af en toe en geef er aan het einde van de dag, mits het nog niet is verkocht, een aanbieding van met een leuke korting.

Maar doe dit ook met de rest van je spullen, verander zo af en toe de indeling. Het werkt echt!

Nog een tip: laat boeken niet in de doos zitten. Stal ze uit! Dat verkoopt echt stukken beter.

Garage sale

 

Dus verkoop je even niet? Verander de indeling!

Neem voor de kleding ook even wat tijd. Stal het mooi uit, sorteer het op maat of op kleur, of leeftijd. Het mooiste is natuurlijk om het allemaal op hangertjes aan een rek te kunnen hangen. Of hang zelfs een leuke combinatie neer. Kopers weten de tijd die je erin stak echt wel te waarderen. En het helpt ook nog eens mee om beter te verkopen.

 

Nog een paar leuke tips om extra te verkopen

 • Staat je tuin te vol en moet je nodig eens wat gaan uitdunnen. Verkoop de planten!
 • Maak leuke kleine speelgoed doosjes of zakjes met daarin kleine speeltjes en verkoop deze voor een leuk bedrag.
 • Haal bij de supermarkt een aantal blikken knakworst en wat broodjes wanneer deze in de aanbieding zijn. Broodjes kunnen in de diepvries en de knakworst blijft wel goed. Laat je kinderen een ‘broodje worst’ verkopen tijdens je Garage Sale.

 

Extra tip:

Stel dat je nu nog iets overhoudt? Zorg er dan voor dat het meteen bij de Kringloop terecht komt zodat het niet weer in je schuur of garage terecht komt! ?

Ik hoop dat jullie de tips nuttig vonden en er wat aan hebben. En misschien heb jij er nog eentje, of zelfs een paar, die hieraan toe kan voegen? Laat het me weten!

En nu maar eerst eens aan de slag!

Onderstaand weer de bekende links.

 1. De algemene uitleg
 2. Checklist:

 

[wysija_form id=”4″]

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

3 reacties

 1. Leuk idee! In Zweden zie je ook veel dat ze een garage verkoop houden en daarvoor een bordje aan de straat zetten.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?