Tips voor het wassen van ondergoed - deel 2 (1)

Tips voor het wassen van ondergoed | deel 2

Tips voor het wassen van ondergoed | deel 2

Zoals ik in deel 1 al vertelde merk ik dat er, vooral bij de jongere generatie, veel vragen zijn met betrekking tot huishoudelijke taken. Vroeger leerde je op school nog hoe je moest strijken, kreeg je ‘huishoudkunde’ en leerde je koken. Je kreeg zelfs een pop om voor te zorgen alsof het je eigen kind was. Dat waren de echte huishoudscholen.
Ondanks dat ik nooit naar een huishoudschool ging heb ik toch leren strijken, koken, wassen en alles er omheen. Mijn moeder zette mij gewoon aan het werk in huis. Juist omdat mijn moeder wel naar die school ging en het ‘normaal’ was dat je deze vaardigheden doorgaf aan je dochter.

 

Tips voor het wassen van ondergoed - deel 2 (1)

 

Nu die voorgaande generaties langzaam uitsterven wordt er ook geen kennis meer overgedragen. Tegenwoordig is het belangrijker om succesvol te zijn met je studie en daarna je werk. En die emancipatie juich ik alleen maar toe. Maar het kan ook handig zijn om te weten hoe je mantelpak gewassen moet worden en hoe je een diner kookt als je belangrijke klanten uitnodigd. Toch?

Dit was aanleiding voor mij om een korte serie ‘Tips voor het wassen van …’ te maken over het wassen van kleding, ondergoed, huishoudtextiel en ongebruikelijke dingen. Dit is deel twee.

Ook interessant: Tips voor het wassen van kleding | deel 1

Tips voor het wassen van lingerie

De meeste (dagelijkse) lingerie kan door middel van een standaard programma op de wasmachine worden gewassen. Op mijn wasmachine heet dat ‘delicaat’.

Tips voor het wassen van ondergoed
Bekijk op bol.com

Ook als het label zegt dat je het met de hand moet wassen. Let er dan wel op dat je een mild (wol)wasmiddel van bijvoorbeeld Ecover of Woolite.

Was lingerie altijd in een sluitbare waszak in de wasmachine. Maak alle sluitingen dicht om te voorkomen dat het blijft haken aan het net van de zak of aan ander ondergoed. Gebruik wasnetten met fijn gaas waar de haken niet doorheen kunnen steken.

Was lingerie altijd apart en doe het niet in de droger!

TIP: Wil je het allemaal wat spannender maken dan heeft Dona een wasmiddel speciaal voor lingerie mét feromonen. 😉

Tips voor het wassen van ondergoed

 

Voorbehandelen

Zweetvlekken kun je voorbehandelen met een milde zeep en warm water. Laat dit ongeveer een halfuur weken. Was het daarna in machine volgens het programma dat op het label staat.

 

Met de hand wassen

Je allermooiste, allerfijnste of allerduurste lingerie was je natuurlijk niet in de wasmachine, maar met de hand. Met de hand wassen is vaak de beste manier om sierlijke en delicate stoffen mooi te houden, zoals zijde en kant. Als het erg bevuild is kun je even laten weken in handwarm water. Daarna haal je het door een sopje met een fijn wasmiddel zoals hierboven vermeld. Spoel het even na met koud water en knijp het overtollige water eruit. Rol het daarna in een handdoek om het overtollige vocht te absorberen voordat je het ophangt om te drogen.

Dagelijks (katoenen) ondergoed

Dit kan prima in de wasmachine en bij erge vervuiling soms zelfs in de 60 graden was. Let wel goed op wat er op het label staat! In de droger moet je iets voorzichtiger zijn met de hitte. Het elastaan, een kunstvezel met een grote elastische rekbaarheid, in ondergoed kan gaan krimpen bij te hete lucht.

Zwemgoed

Nooit in de wasmachine! Spoelen, wassen en drogen aan het rek.

Spoel badkleding altijd meteen uit na thuiskomst van zwembad of strand om chloor en zout water te verwijderen. Beide kunnen verkleuringen veroorzaken en tevens kan chloor de elasticiteit aantasten. Was zwemkleding dus altijd met de hand en laat het aan de lucht drogen.

Corrigerend ondergoed

Shapewear of corrigerend ondergoed bevat heel veel elastaan en kan dus niet in droger. Volg de wasvoorschriften op het label en als het beugels heeft gebruik dan het wasnetje.

Ook interessant

Hoe je azijn gebruikt bij het wassen

In 9 stappen naar efficiënt wassen

18 tips om milieuvriendelijk en zuinig te wassen

Hoe je de was droogt als het regent

 

Was jij je ondergoed apart?

 

Dit artikel bevat gesponsorde links

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

5 reacties

    1. Author

      Voor zover mogelijk was ik het ondergoed ook altijd zo heet mogelijk. Maar hier in huis wordt nog wel lingerie gedragen en dat was ik toch echt apart. Het gaat verkleuren en wordt lelijk als je het in de wasmachine doet en dat vind ik jammer en zonde.

  1. Ik doe het gewoon bij de rest van de was. Zo sjiek is mijn ondergoed niet en anders duurt het een eeuwigheid voor ik een wastrommel vol heb. 😉 Ik heb wel een bol voor mijn bh’s, die beschermt mijn wasmachine beter dan een zakje.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?