Slow Cooker, Crockpot

Wat is een Slow Cooker en wat kun je ermee

Wat is een Slow Cooker en wat kun je ermee

Wat is een slowcooker of crockpot? De voor- en de nadelen en heerlijke recepten.

Wat is een Slow Cooker

Een Slow Cooker, dat in Engels sprekende landen ook wel een Crockpot wordt genoemd, is een elektrische pan dat je op het aanrecht zet te sudderen. Da’s wel heel kort hè?
Het te sudderen voedsel gaart langzaam onder lage temperaturen en zonder toezicht. Ideaal dus voor stoofvlees, stoofschotels, soepen, maar ook desserts en dranken.
Het is koken op een andere manier. Bestaande recepten moeten worden aangepast uiteraard. Maar er zijn gelukkig al voldoende recepten aanwezig die voor de Slow Cooker aangepast zijn.

Wat zijn de voordelen

  • Door de langzame garing van voornamelijk vlees behoudt het de structuur waardoor de sappen bewaard blijven. Hierdoor is de smaak veel rijker en voller.
  • De lage temperatuur van de Slow Cooker maakt het bijna onmogelijk om het eten, zelfs als ze te lang gekookt heeft, te laten aanbranden. Vanzelfsprekend zal de smaak wel te wensen over laten.
  • De gevulde pan kan zo worden ’s morgens worden ingesteld dat het eten aan het eind van de dag klaar is.
  • Voor mensen met zonnepanelen zeer ideaal omdat ze voor het koken geen gas hoeven gebruiken. Tevens is het verbruik zeer laag door het langzame en geleidelijke gaarproces.
  • Het bereiden van een maaltijd in één pot is ook nog eens goed voor het milieu. Je verspilt minder water, minder energie en produceert minder afval.
  • Heel eenvoudig schoon te maken. Je hebt ook immers maar een pan om schoon te maken.

Wat zijn de nadelen

  • Bepaalde vitamines en voedingsstoffen gaan verloren uit groenten. Dit komt doordat de Slow Cooker werkt met een temperatuur ver beneden het kookpunt.
  • Bij het veelvuldig verwijderen van het deksel, doordat er bijvoorbeeld ingrediënten toegevoegd moeten worden, genereert de Slow Cooker niet voldoende vocht om het verlies op te heffen. Er zal dus bijgevuld moeten worden.

 

Wat is een Slow Cooker of Crockpot. De voor- en nadelen en recepten.

 

Waar koop je een Slow Cooker

Zoals jullie weten koop ik graag online, vergelijk ik graag omdat ik graag voor een dubbeltje op de eerste rang zit, maar houd ik ook van kwaliteit. Mijn Slow Cooker heeft een glazen deksel zodat ik het proces in de gaten kan houden, hoewel dat niet nodig is natuurlijk. Maar nieuwsgierig als ik ben zie ik graag wat er gebeurt met mijn stoofpotje. Hij is niet te zwaar en groot genoeg voor ons gezin. De schaal en het deksel kunnen in de vaatwasser en ook in de oven, wat lekker praktisch is. Ik kreeg een 3-delige lepelset cadeau en bovendien nog wat korting, wat de prijs nog aantrekkelijker maakte. Ook heb ik twee jaar garantie!
Klik hier om te zien welke Slow Cooker ik heb gekocht.

Recepten voor de Slow Cooker

Ik heb geen recepten voor jullie samengesteld want er zijn plenty te vinden op het internet. Ik kocht dit receptenboek erbij.

 

 

crock-pot-500-slowcooker-receptenboek

Dit artikel bevat affiliate links

Veel Slow Cooker plezier!

Heb jij ook een Slow Cooker en gebruik je hem vaak?

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

3 reacties

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?