Perfect weekmenu

10 Ingrediënten voor een perfect weekmenu

10 Ingrediënten voor een perfect weekmenu

Wie mijn maandplanner kent weet dat ik maar een kwartier per week besteedt aan het maken van het weekmenu. Maar dit gaat niet zomaar, het vergt wel enige voorbereiding om een perfect weekmenu samen te stellen.

In de Facebookgroep kwam een opmerking voorbij dat ze nog niet bekend was met het maken van een weekmenu. En zij is vast niet de enige. Daarom leg ik je graag uit hoe het werkt.

Perfect weekmenu

Waarom een weekmenu maken

Als je nog nooit een weekmenu hebt gemaakt kan het behoorlijk overweldigend zijn om eraan te beginnen. Maar na verloop van tijd, met een paar handige tips zoals hieronder, is het een echte uitkomst. Maar ook als je wel bekend bent met het maken van een weekmenu kan ik je misschien nog op wat ideeën brengen.

Het maken van een perfect weekmenu bespaart je denkwerk, maar ook geld. Je plant wat je de komende week gaat eten aan de hand van aanbiedingen zodat je nooit de volle prijs betaald. En doordat je gaat winkelen aan de hand van een boodschappenbriefje neem je nooit teveel mee.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een van de belangrijkste dingen om een perfect weekmenu samen te stellen is een lijst met alle favoriete recepten. Gedurende jaren heb ik honderden recepten uitgeprobeerd en geproefd samen met mijn gezin. Er waren erbij die niet voor herhaling vatbaar waren en de lijst niet haalden. Maar anderen schreef ik op en worden zo af en toe weer op het weekmenu gezet.

[bctt tweet=”Een lijst met favoriete recepten is handig omdat je dan zeker weet dat alle huisgenoten het lusten.” username=”waarismam”]

Start met het maken van je perfecte weekmenu door alle benodigdheden te verzamelen.

Wat heb je nodig:

 1.  Weekmenu planner

  Om het menu op te schrijven is het handig om een vaste plek te hebben waarin je het opschrijft, ophangt of opslaat. Er zijn veel opties zoals een kalender aan de muur, op je tablet of gewoon in een notitieblokje. Je hangt het daarna op je koelkast, je prikbord of whiteboard.
  Je kunt ook plannen voor een hele maand als je dat gemakkelijk vindt.

  Perfect weekmenuEen leeg weekmenu kun je onderaan dit artikel gratis downloaden.

 2. Inspiratie

  Een plek waar je jouw recepten kunt vinden of inspiratie en ideeën op kunt doen. Dat kan uit kookboeken zijn, van websites. Ik gebruik zelf veel Pinterest, omdat je daar je recepten gemakkelijk kunt bewaren in verschillende mappen. Ik zoek aan de hand van de ingrediënten die in de aanbieding zijn. Daarover later meer.

 3. Je eigen agenda

  Er zijn natuurlijk altijd dagen in een week waarin je minder tijd hebt om te koken door bijvoorbeeld sport, van jezelf of van huisgenoten. Maar ook doordat je moet vergaderen of werken. Met deze dagen moet je rekening houden bij het plannen van je weekmenu. Mijn man werkt in ploegendienst en die werktijden staan vast. Mijn dochter werkt bij een supermarkt achter de kassa en moet vaak om etenstijd beginnen. Die dagen variëren enorm en daar houd ik dan rekening mee.

 4. Eigengemaakte diepvriesmaaltijden

  Eén keer koken, twee keer eten! Zoals je weet probeer ik voor alles een snelle manier te vinden om zo min mogelijk tijd aan het huishouden te besteden. Zo ook met koken; ik streef ernaar om in een halfuur een complete maaltijd op tafel te hebben.
  Dit doe ik door meerdere malen per week een dubbele portie te koken. De tweede portie is voor in de diepvries. Zo maak je je eigen diepvriesmaaltijden zonder allerlei conserveermiddelen en naar eigen smaak. Vooral met pasta’s werkt dit heel goed. Het is ideaal voor de dagen, die ik net noemde, waarop je weinig tijd hebt. En voor mijn man, die ook middagdiensten draait en tijdens het avondeten niet thuis eet. Voor hem zet ik aparte porties in de diepvries die hij zo mee kan nemen.

  [bctt tweet=”Restjes bereiken bij mij amper de afvalbak.” username=”waarismam”]

 5. Aanbiedingen

  Op mijn mobiele telefoon heb ik een aantal apps van mijn favoriete supermarkten staan waarmee ik de aanbiedingen in de gaten kan houden. Gedurende de week kijk ik af en toe even wat Lidl bijvoorbeeld in de aanbieding heeft. Ik ben dus al een beetje voorbereid op alle aanbiedingen die gaan komen.
  Handiger nog is een melding die ik dagelijks in mijn e-mailbox krijg waarin de aanbiedingen van de dag staan. Via de website kun je ook zoeken waar bijvoorbeeld de bloemkool in de aanbieding is. Aan de hand van de aanbiedingen zoek ik recepten uit.

 6. Basis voorraad

  Er zijn een aantal producten die ik standaard in huis heb. Dat zijn vele soorten pasta’s en rijst. Kruiden uiteraard, een heel rek vol, azijn, olie en kruiden uit mijn eigen groentetuin, die ik invries. Blikproducten zoals groente (meestal bonen, de rest haal ik vers), vis en tomatenpuree. Diepvriesproducten zoals fruit, groente, bladerdeeg en vis. Producten om zelf te bakken zoals bloem, suiker, bakpoeder en zakjes vanillepoeder.
  En vanzelfsprekend de ‘rand’ producten zoals koffie, thee, melk, etc.

 7. Huidige voorraad

  Weten wat er nog in huis is zodat je dit kunt verwerken in de recepten van je weekmenu. Vergeet niet de restjes van de vorige dag of die nog in de diepvries staan.

 8. Voorkeuren van je gezin

  Het is handig om te weten wat je kroost en je man wel en niet lusten. Elke moeder weet dat uiteraard, maar houdt hier rekening mee bij het maken van je weekmenu om gedoe aan tafel te voorkomen.

 9. Boodschappenlijst

  Maak de boodschappenlijst meteen aan de hand van je weekmenu. Kijk je kasten na en vul de lijst aan met de basisproducten die op zijn. In het weekmenu hieronder kun je de boodschappen meteen opschrijven, afknippen en meenemen.

 10. Een thema

  Een thema aan een weekdag hangen kan handig zijn. In mijn huishouden is niemand gek op aardappelen. Wij eten dit dan ook vrij weinig. Zo is mijn week ingedeeld in redelijk vaste menu’s per dag. Op maandag een eigengemaakte, verse soep met vlees. Op dinsdag en donderdag pasta gerechten. Op woensdag toch een aardappelgerecht en op vrijdag en in het weekend meestal makkelijk. Dit varieert natuurlijk weleens, juist door omstandigheden zoals ik die noemde in punt 3, maar in hoofdlijnen houd ik me hier wel aan. Het scheelt veel denkwerk, tijd en energie.

Met deze voorbereidingen is een perfect weekmenu zo klaar

Doordat ik dit al jaren op deze manier doe is het maken van mijn weekmenu een fluitje van een cent. Wanneer dit je eerste keer is zul je er langer dan dat kwartier mee bezig zijn. Maar op den duur gaat het, net als bij de huishoudtaken, op de automatische piloot.

Download het weekmenu inclusief boodschappenlijst

Download “Weekmenu | printversie” Weekmenu-leeg.pdf – 2781 keer gedownload – 288 KB

TIP: knip de ingevulde boodschappenlijst eraf om mee te nemen naar de supermarkt.
Hang het weekmenu op je prikbord.

 

Heb jij nog meer tips voor het maken van een perfect weekmenu?

 

 

Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke en snelle manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

2 reacties

 1. Ik kijk altijd graag in de folders naar de aanbiedingen, en gebruik die als basis voor mijn weekmenu. Ik houd van weekmenu’s!

 2. Wauw, zo gestructureerd ben ik echt niet. Mijn man en ik doen allebei 1x in de week boodschappen voor 3 dagen en allebei beslissen we pas in de supermarkt wat het wordt, haha!

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?