Maak je eigen zeep

Maak je eigen zeep | je zelfgemaakte cadeau

Maak je eigen zeep | je zelfgemaakte cadeau

Ik ben gek op zelfgemaakte dingen, natuurlijke dingen, puur natuur. Zo ontdekte ik al het zelf maken van o.a. schoonmaakmiddelen. Maar er zijn veel meer ‘schoonmaakmiddelen’ en vaak allemaal met chemicaliën. Handzeep bijvoorbeeld wordt fabrieksmatig gemaakt met behulp van bijtende chemicaliën en is heel makkelijk en goedkoop aan te schaffen in de winkel. Maar wat niet iedereen weet is dat het ook heel gemakkelijk zelf te maken is. En dat je dan zelfs je eigen kleur en geur eraan kan geven.

Maak je eigen zeep

‘Mijn zeep’ wordt gemaakt op een alternatieve methode, namelijk met het ‘smelt en giet’ proces. Het voordeel hiervan is dat je ook andere natuurlijke producten kunt toevoegen, zoals gedroogde bloemen. Ook een voordeel is dat je de zeep in de vorm kunt gieten waarin je wil. Heb je een mooie vorm of mal dan giet je daar je zeepmengsel in en je hebt een prachtig zeepje. Een nadeel is dat je een stuk bestaande zeep nodig hebt en dus ook een deel chemicaliën hergebruikt.

Ben je ook zo dol op alles wat lekker ruikt? En om cadeautjes weg te geven? Maak dan je eigen zeep; voor jezelf of om weg te geven.

Maak je eigen zeep

 

Hoe wordt zeep gemaakt

Zeep wordt in principe gemaakt van vet, olie, loog en kali. Voor de goedkopere varianten wordt rundvet of olijfolie gebruikt terwijl voor de duurdere merken meestal wordt gewerkt met exotische oliën en vetten. Het proces van het maken van zeep heet de verzeping en is in feite een chemische reactie. Zeep in zijn zuiverste vorm ontstaat wanneer vetten, dierlijke of plantaardige, reageren op het loog. Er bestaan veel verschillende zeep-recepten met verschillende verhoudingen van de ingrediënten, maar resulteren allemaal in een vaste of vloeibare vorm die kunnen worden gebruikt om schuim te maken.

De traditionele manier wil je niet thuis

Zoals gezegd is de traditionele basis voor zeep onder andere loog en kali. Dit zijn zeer bijtende middelen die nooit in contact mogen komen met de huid. Hoewel azijn helpt om beide te neutraliseren, zijn deze chemicaliën niet gewenst in een huishouden met kinderen en moeten daarom worden vermeden.
Ook de volgorde waarin de ingrediënten moeten worden gemengd en de verhoudingen moeten heel nauwkeurig gebeuren, anders kunnen er gevaarlijke, chemische reacties optreden.

En dit wil je absoluut niet in je huis!

De veilige, alternatieve methode van zeep maken

De methode die ik hiervoor al noemde, de smelt en giet methode, maakt wel gebruik van bestaande (fabrieks) zeep. Dus ook de minder veilige ingrediënten. De zeep wordt gemaakt door zeep te smelten en deze te combineren met extra ingrediënten. Deze methode is veilig om thuis te proberen. Maar draag ondanks dat toch altijd een schort en plastic handschoenen om je kleding en handen te beschermen. Vloeibare zeep is ongelooflijk heet en je kunt je er gemakkelijk aan verbranden.

Wat heb je nodig

 

 • Maak je eigen zeepEen schort of een oud shirt, om je kleding te beschermen
 • Werkbare handschoenen, om je handen te beschermen
 • Mallen, zoals een oude bakvorm, plastic wegwerp bakjes, etc. of
 • Bestaande zeepmallen
 • Etherische oliën (géén geuren voor oliebranders, je huid verdraagt dit niet)
 • Natuurlijke kleurstoffen
 • Basiszeep met een neutrale kleur en geur
 • Eventueel gedroogde bloemen of andere versieringen

 

Maak je eigen zeep | de ‘smelt- en giet-methode’

 1. Maak je eigen zeepBreek de basiszeep in stukken en smelt deze in de magnetron. Dit is een kwestie van seconden, dus blijf er bij. Roer het door totdat alle stukjes zijn gesmolten.
 2. Voeg de gewenste kleur en geur meteen toe voordat de zeep weer hard wordt en er een film verschijnt op het oppervlak. Een paar (twee) druppels etherische olie per gemiddeld stuk zeep is een goede richtlijn.
 3. Giet de vloeistof in de gewenste vorm, zet het in de koelkast en wacht tot het is gestold.
 4. Haal de zeep uit de mal en het is klaar voor gebruik.

Zo gemakkelijk is het!

Nog enkele tips voor het maken van je eigen zeep

 • Wanneer je meerdere stukken zeep wilt maken, dus een grotere hoeveelheid zeep moet smelten, kun je beter een pan gebruiken en de zeep op het fornuis, zeer langzaam, laten smelten.
 • Voeg mooie, gedroogde bloemen toe of andere kleine items voor het leuke visuele effect.
 • Speel met kleur; hoe intenser de kleur hoe gekleurder het zeepsop.
 • Maak zeep met meerdere kleuren. Laat altijd de voorgaande laag iets drogen voordat je de volgende vloeibare laag erover heen giet.
Heb jij al eens zelf zeep gemaakt?

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

2 reacties

 1. Ik heb nog nooit zeep gemaakt. Ziet er wel erg mooi uit! Misschien toch eens proberen met deze tips.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?