Aanvullend verzekeren, is dat nodig?

Aanvullend verzekeren, is dat nodig?

Uiterlijk afgelopen zaterdag moesten alle zorgverzekeraars hun premie voor het komende jaar bekend maken. Daarmee is bekend geworden dat wij tussen de 5 en 12 euro per maand meer premie gaan betalen. Onze beste minister Schippers, die maar een premie van 3,50 euro beloofde, vindt dit “heel jammer” maar ze kan er niets aan doen. Daar tegenover stijgt de zorgtoeslag maar met 2 euro per maand. Het verplichte eigen risico blijft in de zorg volgend jaar op 385 euro staan. Elke in Nederland wonende of werkende volwassene is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Maar aanvullend verzekeren is niet verplicht.

 

Aanvullend verzekeren, is dat nodig? | gezondheid

Wat krijgen wij daarvoor terug?

Nadat de basisverzekering in 2016 behoorlijk beperkt was zal het in 2017 worden uitgebreid. Veel verzekeraars wijten daaraan de verhoging. De volgende kosten zullen volgend jaar extra worden gedekt in de basisverzekering.

 • operatie van het bovenooglid, door een slap of verlamd bovenooglid waardoor je nauwelijks nog kunt zien
 • plaatsen van een borstprothese bij vrouwen en transvrouwen die geen borstgroei hebben
 • medisch noodzakelijke besnijdenis
 • fysiotherapie / oefentherapie voor patiënten met etalagebenen. De vergoeding is maximaal 37 behandelingen, inclusief de eerste 20 behandelingen.
 • een implantaat voor jongeren die blijvende snij- en hoektanden missen, tot hun 23e (voorheen tot hun 18e)
 • opvang en zorg als u om medische redenen tijdelijk nog niet thuis kunt wonen, bijvoorbeeld na een behandeling in het ziekenhuis.
Bron: www.rijksoverheid.nl

Overstappen

Aan het eind van het jaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit doe je natuurlijk nadat alle zorgpremies bekend zijn en dat is dus nu. Of je dan kiest voor de verzekeraar waar je de minste premie betaald of waar je de beste zorg krijgt, is aan je zelf. Het is afhankelijk van de zorg die je nodig hebt, wat er in de basisverzekering van de betreffende zorgverzekeraar zit en of je voor je eigen zorg extra moet bijverzekeren.

Zorg er wel voor dat, als je wenst over te stappen, je huidige zorgverzekeraar op te zeggen voor 31 december! Je hebt na deze datum nog maximaal 1 maand (januari) de tijd om een andere verzekeraar te zoeken. Ben je te laat met het opzeggen of met het doorgeven van een andere verzekeraar, dan blijf je automatisch verzekerd bij je huidige zorgverzekeraar.

Komt er ooit een einde aan die verhogingen?

Als we de verzekeraars moeten geloven dan zou de premie voor volgend jaar zelfs nog hoger moeten zijn. Omdat zij sinds 2015 de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten uitvoeren leiden zij verlies op de basisverzekering. De minister compenseert verzekeraars gedeeltelijk, maar de rest moeten zij van hun eigen reserves bijpassen. En dit doen ze dus al twee jaar en de reserves raken, naar eigen zeggen, op.

We kunnen dus wel stellen dat er voorlopig geen einde komt aan de stijging van de ziektekosten.

Wat kun je er zelf aan doen?

Niet ziek worden. Maar dat is wel erg kort door de bocht. Ik denk persoonlijk dat wij aan de verhogingen weinig kunnen doen. Het enige wat we kunnen doen is er voor zorgen dat we er zelf zo goed mogelijk uitspringen. Door heel bewust de zorgverzekeraar en de aanvullende verzekeringen te kiezen.

Wij kiezen niet voor aanvullend verzekeren

Wij hebben geen aanvullende verzekeringen omdat de basisverzekering, hoe uitgekleed deze ook is, onze zorgkosten grotendeels dekt. Daarbuiten gaan wij maximaal vier keer per jaar naar de fysiotherapeut en die betalen we zelf. Ook naar de tandarts gaan we maar maximaal twee keer per jaar voor controle en betalen we ook uit eigen zak. En doordat we onze gebitten extra verzorgen en in de gaten houden zijn er meestal geen gaatjes of andere klachten. Zou dit wel het geval zijn dan betalen we deze kosten ook zelf.

In het overzicht hieronder kun je zien wat de premie voor een aanvullende verzekering is en wat een behandeling bij de betreffende specialist kost als je het zelf zou betalen. Beslis zelf!

Aanvullend verzekeren, is dat nodig?

Via Independer kun je, geheel onafhankelijk, een berekening en een vergelijk maken van de zorgkostenpremie voor volgend jaar. Je kunt je laten helpen met de keuzes voor het aanvullend verzekeren. De basisverzekering vergoedt namelijk alleen de belangrijkste zorgkosten, zoals het ziekenhuis en bepaalde medicijnen. Voor andere kosten zoals bijvoorbeeld de tandarts of fysiotherapeut kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Beslis zelf of dit nodig is in jouw geval.

Voor mij kwam CZ direct als beste qua voorwaarden en prijs uit de bus.

Ga jij je aanvullend verzekeren volgend jaar?

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

2 reacties

 1. Het lijkt mij een wat scheef beeld geven, de cijfers die je noemt. Want als je zowel voor de tandarts als de therapieën aanvullend verzekerd bent, betaal je toch niet meer premie? Terwijl je de kosten wel allebei hebt als je het zelf betaalt.
  Ik ben wel aanvullend verzekerd, ook omdat ik een chronische aandoening heb en dus wat meer zorg nodig heb dan anderen. Alhoewel daar ook veel uit de basisverzekering uit vergoed wordt, maar ik wil graag de keuze hebben om soms net iets anders te kunnen kiezen dan wat er standaard vergoed wordt.

  1. Author

   Dat is je goed recht Jacqueline en ook logisch. Ik geef ook aan dat je zelf beslist. Maar als je een aanvullende verzekering voor zowel tandarts als fysiotherapie hebt, betaal je twee maal meer premie. Wel de premie die hoort bij de aanvullende verzekering uiteraard. Het zijn twee aparte ‘bij’verzekeringen.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?