8 tips voor het (her)inrichten van je woonkamer

8 tips voor het (her)inrichten van je woonkamer

8 tips voor het (her)inrichten van je woonkamer

8 tips voor het (her)inrichten van je woonkamer

 

Wanneer ik weer een wild idee heb om mijn kamer te veranderen zuchten mijn huisgenoten. Onze kamer is groot, heeft een L-vorm en twee hele grote ramen. Dat laatste maakt de kamer niet echt praktisch om in te richten of veel te veranderen. Doordat er onder elk van die grote ramen een radiator zit kan er tijdens de wintermaanden niets voor staan, vanwege de warmte. Dat betekent dat ik twee keer twee meter niet kan benutten in mijn woonkamer. Maar het is zomer! En in de zomer hoef ik met niets rekening te houden en kan ik lekker mijn eigen gang gaan.

Het zal je niet verbazen dat dit niet mijn eerste keer is dat ik de woonkamer verander. En om niet met alle meubels heen en weer te hoeven slepen om te zien wat het beste staat of werkt, heb ik enige tijd terug al voorbereidingen getroffen.

Plattegrond

Het is heel handig en ik gebruik het regelmatig; een plattegrond van mijn woonkamer. Op ruitjespapier tekende ik de woonkamer op schaal en zette de ramen en de deuren met de juiste afmetingen er in. Ik heb het op een dikker papiersoort geplakt om het vaker te kunnen gebruiken.

Meubels

Daarnaast heb ik van elk meubelstuk een stukje karton op schaal wat ik aan meubelstukken in huis heb. En dat is echt niet exact en waarheidsgetrouw nagetekend, want een fauteuil is bij mij bijvoorbeeld gewoon een vierkant blokje, maar wel met de juiste afmetingen.

Inrichten

Met deze plattegrond en mijn stukjes karton schuif ik net zo lang totdat ik in mijn ogen de perfecte inrichting heb gevonden. Perfect, dat heet voor mij, voor een paar weken 😉

Voor het inrichten van de kamer moet je op de volgende punten letten:

 1. Zet de grote meubelstukken tegen de langste wanden om ruimte te sparen en zet ze er dan recht tegen aan en niet schuin.
 2. Om het geheel niet rommelig over te laten komen kun je het beste de meubelstukken van dezelfde hoogte bij elkaar plaatsen.
 3. Houd de functie van de kamer die je verandert in gedachten, zodat het functioneel en praktisch blijft.
 4. Houd rekening met de toegankelijkheid van de meubels en de woonkamer zelf.
 5. Voor een grote kamer kun je overwegen om twee zithoeken te creëeren, bijvoorbeeld een leeshoek en een eethoek.
 6. Let er op dat een bijzettafel niet hoger is dan de armleuningen van de stoel of de bank.
 7. Laat genoeg ruimte tussen de meubelstukken zodat je vrij kunt bewegen en alles goed bereikbaar is.
 8. Twijfel je om een bepaald meubelstuk terug te plaatsen? Doe het niet! Denk ‘less is more’. Het kan altijd nog weer terug als het niet bevalt.

Handig

Aan de hand van de gemaakte plattegrond en de meubelstukken is het heel handig om erachter te komen dat die grote wandkast dus ook wel aan die andere muur past, zonder dat je met dat loeizware ding hoeft te sjouwen.
Maar ook de ontdekking van geschikte plekken voor bijvoorbeeld een extra plank aan de muur om je verzameling uit te stallen of je dure porselein.

Inspiratie

Ik weet niet hoe het met jou is, maar ik hou van woonboeken, plaatjes kijken en inspiratie opdoen voor de woonkamer. Of alleen maar wegdromen bij een prachtige woonkamer omdat de mijne gewoon niet groot genoeg is. Je moet het niet te lang gaan doen, want dan komt er van de afwerking niets meer terecht.

De afwerking

Nu begint het echte werk. Wanneer je eenmaal je plattegrond op schaal naar wens hebt ingevuld is het tijd om aan de slag te gaan. Slepen, duwen en zeulen maar met die meubels. En vergeet niet je huisgenoten om hulp te roepen 😉 Succes!

Hoe vaak verander jij de inrichting van je woonkamer?

 

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

2 reacties

  1. Author

   Dat herken ik wel een beetje. Het is natuurlijk niet voor niets dat ik zo vaak de behoefte heb aan veranderen.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?