Iedereen heeft recht op een dak boven zijn hoofd

Iedereen heeft recht op een dak boven zijn hoofd

Iedereen heeft recht op een dak boven zijn hoofd

Deze week las ik dat de Woonbond het nieuwe kabinet oproept om de huren met 10 procent te verlagen. Volgens de organisatie is het besteedbaar inkomen van huurders de afgelopen jaren gedaald, maar zijn de huurprijzen fors gestegen. De huren moeten omlaag om te zorgen dat ze betaalbaar blijven. Er worden absurd hoge bedragen aan huur gevraagd tegenwoordig doordat er een schaarste heerst op de sociale woningmarkt. Maar hierdoor komen deze mensen financieel in de problemen. Gevolg is dat ze het niet meer kunnen betalen en op straat worden gezet.
Ik moest denken aan de Grondwet waarin staat dat iedereen recht heeft op een dak boven zijn hoofd. En anderzijds aan een televisie programma waarin Marianne Thieme een stem verloor van een Gooise dame wegens haar kraakbeleid.

 

Iedereen heeft recht op een dak boven zijn hoofd

 

Onze Grondwet

De Grondwet stelt dat we ergens moeten wonen, een plek hebben waar we naar bed gaan en opstaan, waar we praten en eten, liefhebben en elkaar het leven zuur maken. En hoe we wonen verandert voortdurend door maatschappelijke ontwikkelingen die andere behoeften en situaties creëren.

Maar om terug te komen op onze Grondwet. Deze zegt niet alleen dat iedereen het recht heeft op een dak boven zijn hoofd, maar ook dat de overheid geacht wordt dit te bieden ‘tegen aanvaardbare kosten’.

Het ontstaan

De daadwerkelijke bemoeienis van de Nederlandse overheid met volkshuisvesting dateert van 1902, het jaar waarin de Woningwet in werking trad. Aanleiding vormde het algemene besef dat de woonomstandigheden voor grote delen van de bevolking mensonwaardig waren. Voor de bouw van goede, betaalbare huurwoningen werden vervolgens de woningbouwverenigingen opgericht.

De naleving

In de loop van de jaren zijn de regels voor de overheid ten aanzien van de woningvoorziening aangescherpt. Ze moeten ervoor zorgen dat er voldoende wordt gebouwd, ze moet invloed uitoefenen op de verdeling van de huizen en ze moet een voorziening creëren voor de financiering van huurwoningen waardoor deze voor de bevolking betaalbaar zijn. En dit stelsel dreigt een beetje naar de achtergrond te verdwijnen en blijkt niet op de prioriteitenlijst van de huidige regering te staan.

Genoeg politiek!

Ik wil op mijn blog geen politiek standpunt innemen, maar ik wil toch mijn zorgen uitspreken over dit onderwerp. Mede doordat ik echt verbaasd was over het standpunt van de geschminkte dame. De Gooise verkoos haar eigen belang boven de belangen van mens en dier. En dat zie ik steeds meer om me heen gebeuren.

Afijn, om dit artikel toch nog een beetje positief af te sluiten wil ik de Gooise meegeven dat ze altijd nog naar het noorden van het land kan verhuizen. Daar is het kraken van huizen niet echt aan de orde en hoeft ze zich geen zorgen maken om haar vastgoed. Ik kan haar nog een verhuisbedrijf aanbevelen en een checklist meegeven 😉

Wees ‘es lief

Maar alle gekheid op een stokje; Laten we er met elkaar voor zorgen dat we iets meer aan onze medemensen denken. Iets meer rekening met elkaar houden. Op alle fronten.

Laten we afspreken wat liever voor elkaar te zijn. Deal?

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

5 reacties

 1. Het vervelende aan het recht om te wonen is dat de overheid daar ook in voorziet. Je zou het bijna niet geloven, maar de daklozenopvang is dus die voorziening. En daardoor kunnen de huren gerust omhoog en kunnen mensen op straat komen te staan. Het recht om te wonen gaat niet over een eigen dak boven je hoofd, maar dus gewoon over ‘een’ dak boven je hoofd.

  1. Author

   Ik begrijp waar je heen wilt maar dat is toch schandalig. Te triest voor woorden. Bovendien is het geen ‘wonen’ te noemen als je er alleen maar slapen en overdag de straat weer op moet.

 2. Snapte eigenlijk ook niet veel van het betoog van deze dame eerlijk gezegd.
  En volgens mij was ik niet de enige.
  Maar ja als je anders geen zorgen hebt, klimaat en duurzaamheid ,zorg voor elkaar etc,

  1. Author

   Je zegt het heel goed; ‘verder geen zorgen hebt’. Juist zij zou zich om andere dingen ook zorgen moeten maken, want zij heeft de middelen.
   Maar als je enige zorg is “welke creditcard ga ik vandaag gebruiken” dan heb je het te druk om op te komen voor dier en mens uiteraard.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?