Kruiden en natuurlijke producten voor natuurlijk genezen op een tafel

Haal de natuur in huis met een natuurlijke EHBO doos

Haal de natuur in huis met een natuurlijke EHBO doos

Bezig zijn met gezondheid is van alle generaties. De oermens maakte al gebruik van planten en kruiden. Niet alleen om te eten, maar ook om te genezen en gezond te blijven. Deze primitieve mens leefde nog dichtbij de natuur en wist precies welke planten veilig en gezond waren en welke giftig. Zij maakten gebruik van een natuurlijke EHBO doos. Ze gebruikten nog het natuurlijke instinct, net zoals dieren dat nu nog doen. Tegenwoordig zijn we in onze maatschappij  zo ver vervreemd van dit gevoel van eenheid met de natuur, dat het instinct om de juiste planten te kiezen verloren is gegaan.

En dat is jammer!

Herontdekken van de natuur

Natuurlijke geneeswijzen worden steeds bekender en populairder, zoals Homeopathie, Kruidengeneeskunde, Aromatherapie en Bachbloesemtherapie. Wist je dat er tientallen bloemen en planten zijn met elk hun eigen geneeskrachtige werking?

Maar ook het kweken van eigen groenten en kruiden (mede dankzij de moestuintjes van AH). Gelukkig kunnen we onze kinderen daarmee ook laten zien hoe alles groeit en bloeit, en worden ze zich ervan bewust dat het niet in de fabriek wordt gemaakt.

Hoe leuk is dat, om bijvoorbeeld je eigen tomaatjes  te zien groeien. Of je eigen kruiden te kweken, waar je thee van kunt zetten. Wie vond het vroeger als kind niet leuk om brouwseltjes te maken, eigen verzonnen thee? Bosjes lavendel laten drogen, om op te hangen voor de lekkere geur!
Bramen plukken en er jam van maken. Komen de herinneringen al boven?

Wie zorgt heeft geen zorgen

Mijn opa kon er echt van genieten als hij anderen lekker zag smullen. Hij onderhield een groentetuin, die voor grote overvloed zorgde; groente, fruit en bloemen genoeg om uit te delen. Hij kon altijd zeggen:”moet je nog wat groente….hier, nog een bosje bloemen ….neem gerust maar mee. Zo maakte hij zijn gezegde waar: wie zorgt heeft geen zorgen. En zo is dat nog steeds natuurlijk: zorg goed voor jezelf en je gezin, op een zo natuurlijk mogelijke manier. We zien onze kinderen graag opgroeien tot gezonde, evenwichtige en weerbare volwassenen.

Lees ook:
Eten uit eigen tuin, nostalgie of trendy

 

Bachbloesems kunnen helpen om goed voor jezelf te zorgen. Want als je goed voor jezelf zorgt, en goed in je vel zit kun je het leven beter aan. Zorgen voor iemand, of iemand een plezier doen, geven een goed gevoel over jezelf. Dat is een win-win situatie. Dat is waar ik in me als therapeut mee bezig houdt in mijn praktijk.

Natuurlijk hebben we niet alle middelen zelf voor handen, daarom alvast om te beginnen, ter inspiratie wat tips voor een natuurlijke EHBO doos.

 

Haal de natuur in huis met een natuurlijke EHBO doos

 

Een natuurlijke EHBO doos

Het is handig om een aantal natuurlijke middelen in huis te hebben, die goed van pas komen in allerlei “noodsituaties”. Hoe meer ervaring je opdoet met homeopatische middelen, hoe meer je een beeld krijgt van middelen die je regelmatig gebruikt. Hieronder volgen aan aantal suggesties om je op weg te helpen met je persoonlijke EHBO kit.

Arnica: crème of tabletten: bij letsel, kneuzingen of na een operatie of tandheelkundige behandeling.

Aconitum: (Monnikskap) Bij een schok, bijvoorbeeld na een ongeluk of een beet van een beest.

Echinaforce: Voor een goede weerstand in de koude en natte maanden.

Passiflora complex: Bij spanning en stress.

Rescue crème: Deze crème is heilzaam voor allerlei huidproblemen zoals brand-, schaaf- en snijwondjes, kneuzingen enzovoorts.

Toco-TholinDit oude huismiddel is samengesteld uit zuivere etherische oliën. Bij hoofdpijn enkele druppels op het voorhoofd en de slapen, dit werkt ontspannend. Ook goed te gebruiken als spierolie. Bij verkoudheid een druppel op je zakdoek of kussensloop voor meer lucht.

Gebruik jij ook het liefst natuurlijke middelen voor je gezondheid? Welk natuurlijk en goed werkend middel heb ik vergeten volgens jou?
Foto: Brooke Lark
Dit artikel kan gesponsorde links bevatten. Meer informatie daarover lees je in de disclaimer.

Schrijver | Waar is Mam
Ik ben Jolanda Huijsmans, 54 jaar, getrouwd en moeder van een zoon van 27. Al bijna 30 jaar werk ik in de zorg, met mensen met een verstandelijke beperking. Op vele plekken gewerkt, de laatste 4 jaar werk ik als gezinsondersteuner. Ouders met een licht verstandelijke beperking, die kinderen en een huishouden hebben, ondersteun ik in de dagelijkse gang van zaken. Dit werk combineer ik met mijn eigen bedrijf, dat ik samen met mijn zoon heb opgezet.

1 reactie

  1. Bij verkoudheid open gesneden ui naast het bed leggen

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?