9 Tips om de keukenindeling praktischer te maken

9 Tips om de keukenindeling praktischer te maken

9 Tips om de keukenindeling praktischer te maken

Nog dit jaar krijg ik een nieuwe keuken! Beloofd is beloofd.
Zo’n tien jaar geleden hebben mijn man en ik onze supersaaie keuken een opknapbeurt gegeven en ik was heel blij met het eindresultaat. Ik hou van landelijk, van Engels, van kleur en van shabby en van zoveel meer. Maar het zat er allemaal in en of dat nu zo gunstig was… Dus ook dat begint me nu te vervelen. Maar hoe oud, lelijk of rommelig ik mijn keuken nu ook vind, één ding is het altijd wel geweest ; praktisch. Er zijn een paar kleine dingen die ik nog graag veranderd zie, maar de indeling zoals die nu is het meest functioneel en efficiënt. Ik wil jou ook helpen je keukenindeling praksicher te maken.

9 Tips om de keukenindeling praktischer te maken

Dit was de saaie, grijze keuken voordat we het een opknapbeurt gaven.

9 Tips om de keukenindeling praktischer te maken

Het zijn oude foto’s en de weergave is niet helemaal optimaal. Dit is de andere kant van de keuken, geschuurd en geplamuurd.

En dit was het resultaat.

9 Tips om de keukenindeling praktischer te maken

Ik ben geen keukenprinses maar als ik de tijd heb kook ik graag. Het enige nadeel van deze keuken is dat ik bijna geen werkblad heb, zoals je ziet.

Ik wil een volwassen keuken met meters werkblad

Zoals je ziet was mijn keuken speels, gezellig maar bovenal rommelig. En daar is in de loop der jaren al wat verandering in gekomen. Zo druk als hier op de foto is het inmiddels niet meer, maar ik ben toe aan een volwassen, strakke en vooral opgeruimde keuken. Mijn nieuwe keuken heeft dezelfde opstelling, maar er komt nu aan beide kanten een werkblad. Tezijnertijd zal ik je natuurlijk helemaal op de hoogte houden. Maar zoals ik in het begin al aangaf is de opstelling voor mij perfect en wil ik met jullie delen hoe ook jij de keukenindeling praktischer kunt maken.

Een keuken moet voor jou ‘werken’

Het moet zo zijn ingericht dat je nergens naar hoeft te zoeken en dat je alles dichtbij hebt. Het moet het koken makkelijker maken. En dan heb ik het niet over mooie bijpassende potten met fleurige labels, dat zijn leuke extraatjes. Het gaat over de toegankelijkheid en de indeling.

 

9 Tips om de keukenindeling praktischer te maken

9 Tips om je keukenindeling praktischer te maken

  1. Het ligt er natuurlijk aan hoe groot je keuken is, de mijne is erg klein en is dan ook echt alleen om te koken. Maar het heeft geen zin om je kookgerei in een kast aan de andere kant van de keuken te bewaren. Kookgerei hoort bij je fornuis. En zo zijn er tal van dingen. Koffiemokken bijvoorbeeld ruim je op in de buurt van je koffiemachine. Zet je spullen neer waar je ze nodig hebt.

  2. Als je in de ene kast moet zoeken naar koffie, in een andere kast naar suiker en op weer een andere plek naar de koekjes, is niet handig. Waarom zou je ook? Koffie drinken doe je dagelijks dus waarom zou je het jezelf zo moeilijk maken. Groepeer de spullen die bij elkaar horen.

  3. De inhoud van je keukenkast kun je helemaal benutten doordat je niet alleen alles horizontaal, maar ook verticaal wegzet. Er zijn allerlei keukenkasthulpen verkrijgbaar waardoor je bijvoorbeeld koekenpannen beter kunt stapelen. een extra, uitschuifbaar rek in je keukenkast kunt monteren of speciale organizers waarmee je de spullen achterin je kast makkelijker kunt bereiken. Voor het zoete beleg gebruik ik een draaiplateau van Ikea. Heel handig want je hoeft niet meer elke pot langs en kunt gewoon kiezen wat je op je brood wilt door te draaien. 

9 Tips om de keukenindeling praktischer te maken

9 Tips om de keukenindeling praktischer te maken

Er zijn zoveel mogelijkheden en ideeën. Voor inspiratie zoek eens op Pinterest.

4. Houd het concept ‘keuken-driehoek’ aan. Dit principe gaat er van uit dat tijdens het koken de meeste handelingen uitgevoerd worden tussen koelkast, spoelbak en kookplaat. Om juist tussen die drie punten je opbergruimte te creëren maakt het koken een stuk makkelijker.

5. Strekken en buigen zijn geen prettige bewegingen om constant te maken als je in de keuken werkt. Zorg daarom dat dit niet nodig is. Zet daarom alle spullen die je veel gebruikt tussen oog- en handhoogte.

6.  Zet zware en grote spullen onderin de kast. Hierdoor is het eruit halen een stuk gemakkelijker, maar bovendien, en niet in de laatste plaats, kan het niet vallen met alle gevolgen van dien. Dit geldt voor apparaten, maar ook voor je potten en pannen.

7. Schaf niet teveel van die keukengadgets aan. Bewaar alleen de nuttige. Het neemt alleen maar ruimte in en wees eerlijk; is het nu werkelijk nodig? Het werken met een gewoon mes of een algemene keukenschaar is toch genoeg. Tenzij je chefkok bent natuurlijk. Hoewel ik me afvraag of die dat soort snufjes gebruiken.

8. Ook voor de ruimte in je koelkast telt hetzelfde als bij de keukenkastjes; gebruik elke centimeter. Gebruik vierkante, stapelbare én transparante opbergdozen, ronde zijn niet praktisch want ze passen niet naast elkaar en veroorzaken ongebruikte ruimte. Transparante opbergdozen werken zeer efficiënt doordat je meteen kunt zien wat er in zit.

9. Aan het laatste punt maak ik mezelf ook nogal eens schuldig. De keuken gebruiken als opslagruimte. Het verzamelen van spullen, dubbele spullen houden (stel je voor dat er eentje stuk gaat) en dingen in de keuken bewaren die er niet horen. Al dat soort dingen moet je wegdoen, weggeven of ergens anders neerzetten. Dus gebruik de keuken níet als opslagruimte.

En nu bijhouden

Het is een illusie om te denken dat wanneer je de keuken eenmaal hebt opgeruimd aan de hand van bovenstaande punten, deze dan voor eeuwig georganiseerd blijft. Ik ken dat. Ik moet mezelf er steeds aan herinneren dat sommige spullen niet in de keuken horen, hoe leuk of mooi het ook lijkt. Daar komt bij dat wanneer je het net opnieuw hebt ingedeeld je niet moet vervallen in je oude gewoonte. Het is echt even wennen om de keuken op orde te houden.

Ik kan niet wachten totdat mijn nieuwe keuken staat. Maar dit gaat helaas nog even duren. Ik houd je op de hoogte.

Is jouw keuken praktisch ingedeeld of zou je dit ook graag anders zien?
Dit artikel bevat gesponsorde links

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?