Wat in december zeker niet mag missen in je huis

Wat in december zeker niet mag missen in je huis

Wat in december zeker niet mag missen in je huis

Mijn oma, mijn moeder en eigenlijk iedereen die ik ken haalt ze rond deze tijd in huis: De Kerstster! Geen plant die in december zo vertrouwd aanvoelt. Het is een traditie die ik heel graag in ere houd. Het geeft alvast dat beetje warmte en genot van de feestdagen, die er aan komen. Saai? Helemaal niet, maar dat is mijn mening. Als je ziet hoe prachtig je met deze ster kunt stylen is het verreweg van saai.

Stylen met sterren

Kerststerren kunnen prima gecombineerd worden met andere kamerplanten. Zet ze bijvoorbeeld in een stellingkast en creëer je eigen urban jungle. Voor een rustige en moderne sfeer zet je kerststerren in grote witte potten. Maar wees dit jaar ook eens creatief en maak je eigen plantenpot. Bijvoorbeeld van conservenblikken. Met een paar gaatjes in de zijkant en een stuk touw maak je eenvoudig je eigen ‘sterrenhanger’. Ook leuk: een schaal met een mix van verschillende kleuren door elkaar.
Wat in december zeker niet mag missen in je huis

Het is een heuse familieplant

De kerstster komt van oorsprong uit Mexico. De botanische naam, Poinsettia, dankt de plant aan zijn ontdekker Joel Poinsett. Hij was het ook die aan het begin van de 19e eeuw begon met het verrassen van familie en vrienden met kerststerren. In Amerika is de sterfdag van Joel Poinsett, 12 december, zelfs uitgeroepen tot Poinsettia Day. Familie, vrienden, buren en collega’s geven elkaar op die dag een Poinsettia cadeau. Ook in Europa heeft de plant een verbindend effect op mensen en wordt Kerststerrendag steeds populairder.

Kleurrijke gast

De meeste mensen kennen de rode of witte kerstster, maar ze zijn er ook in verrassende kleuren als zalm, limegroen, roze en paars. Het zijn overigens niet de bloemen die kleur geven, maar het schutblad. De minuscule bloempjes zitten in het hart van de bladeren. Om ze te zien, moet je wel goed kijken. Extra verrassend zijn kerststerren met een stammetje, in mini-formaat of als snijbloem. Vraag ernaar bij bloemist, tuincentrum of supermarkt.
Wat in december zeker niet mag missen in je huisKijk hier voor meer informatie en inspiratie.

De verzorging van de kerstster

De kerstster is een makkelijke plant die de hele winter doorbloeit.

De belangrijkste tips:

  • Geef regelmatig water. Voelt de potgrond licht vochtig aan, dan is dat voldoende.
  • Zet de plant op een lichte plek.
  • Vermijd tocht of een zeer warme plek (bijvoorbeeld pal naast de kachel of open haard)
Kerststerren zijn verkrijgbaar vanaf begin november.
Ben jij ook een fan van de kerstster? Wat is jouw lievelingskleur? Ben jij ook creatief of zet je ze gewoon in een pot voor het sfeertje?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?