Voorjaar Challenge. Deel 1 van 10. Voorjaarsschoonmaak in 10 weken. Slaapkamer. Meedoen? Ga naar waarismam.nl

Voorjaarschallenge: Week 1 van 10

Voorjaarschallenge: Week 1 van 10

Voorjaar Challenge. Deel 1 van 10. Voorjaarsschoonmaak in 10 weken. Slaapkamer. Meedoen? Ga naar waarismam.nl

Wat houdt een voorjaarsschoonmaak in

De voorjaarsschoonmaak of grote schoonmaak werd/wordt aan het einde van de winterperiode uitgevoerd.

Op het moment dat de eerste zonnestralen in het huis kwamen en men daardoor kleine stofdeeltjes zag opwaaien, was het juiste moment aangebroken om het hele huis eens goed schoon te maken. Systematisch – kamer voor kamer – ging men te werk. Geen kamer bleef gespaard.

De gordijnen werden van het raam gehaald en naar de stomerij gebracht of zelf gewassen. Ramen en deuren werden opengezet. De vloerkleden en lopers werden opgerold en naar buiten gebracht om ze eens goed met de mattenklopper uit te kloppen. Als het weer het toeliet, deed men al het meubilair even naar buiten, om het binnen eens goed schoon te maken. Alle kasten werden leeggeruimd en van binnen goed schoongemaakt. Het kastpapier werd, indien noodzakelijk, vervangen. Voordat men de kast weer inruimde werd deze eerst van de muur gehaald om achter en onder de kast alles goed schoon te maken en houten kasten werden goed in de boenwas gezet.

Ook werd de inhoud kritisch bekeken en goed schoongemaakt. De glazen en het servies, dat men niet dagelijks gebruikte, werden afgewassen. Kleding werd kritisch nagekeken en boeken, papieren en documenten werden zorgvuldig geordend.

Nadat de kasten weer schoon op hun plaats stonden, werden de kamerdeuren gesopt, de ramen gewassen en de vloeren geschrobd. Dan konden de uitgeklopte kleden weer op de vloer, de overige meubels weer naar binnen en ook de gewassen en gestreken gordijnen voor het raam. Het liefst werden de kamers ook opnieuw behangen en gewit.

Uit de slaapkamer werd ook de matras naar buiten gebracht, om deze goed met de mattenklopper uit te kloppen. De keuken, badkamer en toilet kregen dezelfde behandeling als de kamers, hier werden ook de tegels van de muren zorgvuldig afgewassen.

Een voorjaarsschoonmaak nam meestal meerdere dagen in beslag en was zeer zwaar werk. (met dank aan Wikipedia)

Meerdere dagen en zeer zwaar werk

Dat laatste is het zeker. Vandaar ook dat deze challenge over wéken gaat en geen dagen.

En na dit gelezen te hebben zul je denken: waar begin ik aan??
Kan ik me voorstellen, ook zit dat stemmetje in mijn achterhoofd. Maar toch ben ik alle jaren weer blij dat ik het heb gedaan. Een fris huis, alles opgeruimd, een fris hoofd.

Daarbij is er nog een voordeel waar vrouwen over het algemeen heel dol op zijn: calorieën verliezen. Ik zet ze voor je op een rijtje.

 

 

[table id=1 /]

 

Stel je eens voor wat we straks allemaal verbrand hebben na de challenge!

Laten we dan maar snel aan de slag gaan.

De eerste week, beginnend vanaf a.s. maandag 25 januari.

  1. De algemene uitleg
  2. De uitleg per kamer/per week
  3. Checklist:

[wysija_form id=”2″]

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?