Grote beurt voor je slaapkamers. Onderdeel van de Voorjaars-Challenge. Deel 1 van 10. Meedoen? Ga naar waarismam.nl

Voorjaarsschoonmaak: Slaapkamers

Voorjaarsschoonmaak: Slaapkamers

Grote beurt voor je slaapkamers. Onderdeel van de Voorjaars-Challenge. Deel 1 van 10. Meedoen? Ga naar waarismam.nl

 

Open je ramen

Omdat we vrij vroeg beginnen met de voorjaarsschoonmaak is dit natuurlijk afhankelijk van het weer. Het vooruitzicht lijkt voor maandag droog en deels zonnig, niet warm, maar ideaal. Heb je maandag geen tijd dan kies je uiteraard een andere dag. Het gaat erom dat je frisse lucht binnenlaat en alles even laat doorwaaien. Het zal koud zijn, maar warm krijg je het snel genoeg 😉

Vloerkleden

Liggen er vloerkleden op je slaapkamers? Haal deze dan naar beneden en hang ze ergens op zodat je ze later uit kunt kloppen. Zorg dat ze droog blijven, bijv. onder een afdak.

Gordijnen en vitrages

Haal ze er allemaal in een keer af en breng ze meteen naar je wasruimte. Was ze ondertussen uit. Heb je een wasmachine die de tijdsduur aangeeft, houd deze tijd dan in de gaten, zodat je aan het eind van de dag alles weer fris en schoon terug kunt hangen.

Beddengoed

Haal alle bedden af. Breng ook het beddengoed meteen naar de wasruimte en was het ondertussen uit. Wanneer je via de checklist werkt word je er tussendoor aan herinnert. Hang dekbedden en kussens uit de openstaande ramen (bij droog weer).

Kledingkast

Om de kledingkast ‘voorjaar-vriendelijk’ te maken kun je het systeem van de manden gebruiken. Omdat het nog niet echt weer is voor zomerkleren kun je deze apart leggen of laten liggen en deze over 10 weken tevoorschijn halen en wisselen. Wel handig is het om de kleding die je (bijna) nooit draagt uit te zoeken en zo ruimte in de kast te creëren. Kijk hier voor nog meer ruimte, het opruimen van je kledingkasten en het manden-systeem.

Haal ook je andere kasten en lades leeg, sorteer alle spullen. Ook hierbij kun je het manden-systeem gebruiken. Sop de kasten uit en leg alles geordend terug. Heel fijn dat je nu weer weet waar alles ligt en dat je het terug kunt vinden.

Voor het reinigen van spiegels heb ik hier nog een tip.

Afstoffen of soppen

Oppervlakken of losse voorwerpen die heel stoffig zijn kun je eerst afstoffen met een micro-vezeldoekje. Deze houdt het stof vast in plaats van dat je het verplaatst met een gewoon vaatdoekje. Neem daarna met een slof doekje nogmaals af om vlekken te verwijderen. Als je veel losse voorwerpen hebt om af te stoffen, gebruik dan een plumeau, maar haal hier een panty over. Deze is statisch en houdt het stof vast.

Ramen lappen

Iedereen heeft hierin zijn of haar eigen methode. Voor enkele tips en trucs, die je misschien nog niet weet, kijk je hier.

Matrassen

Stofzuig alle matrassen. Heb je een boxspring, haal dan top en bovenmatras eraf en stofzuig tussen beide bedden. Neem gelijk de vloer onder het bed mee voor zover mogelijk. Wanneer je de matrassen terug legt draai deze dan beide kanten op. Dus de onderzijde boven, maar ook de onderkant naar de bovenkant.

De indeling van de taken

Wanneer je een hele dag de tijd hebt en niet teveel slaapkamers, kun je de challenge in 1 dag voltooien. Echter is dit niet bij iedereen het geval.
Aan de hand van onderstaand schema kun je voor een andere indeling van de taken kiezen. Je hebt immers een hele week om erover te doen.
Kies een indeling zoals hieronder of kies je eigen methode.

 

[table id=2 /]

 

Checklist

Om niets te vergeten tijdens je schoonmaakdag heb ik een checklist gemaakt die je kunt downloaden en printen. Je kunt al je gedane arbeid afvinken en hoe meer vinkjes hoe beter je je voelt. Echt!

De checklist kun je hieronder downloaden.

[wysija_form id=”2″]

Ik wens jullie allemaal heel veel succes en laat horen (lezen) wat jullie ervan vinden. Of je tips of toevoegingen hebt. Het kan hier, maar ook op Facebook. Ook ben ik heel benieuwd naar jullie vorderingen. Foto’s zijn ook leuk!

Tot volgende week!

 

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

2 reacties


  1. ?tnx for the tips…..ik werk véél prettiger hoor

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?