5 tips om je tuin winterklaar te maken

5 tips om je tuin winterklaar te maken

5 tips om je tuin winterklaar te maken

De warme zomeravonden in de tuin liggen weer achter ons. De temperaturen dalen en de zon schijnt steeds minder lang; de winter staat weer voor de deur. Tijdens de winter krijgt onze tuin het flink te verduren en daarom is het goed om je tuin goed voor te bereiden op de winter. Lees in dit artikel 5 handige tips om je tuin winterklaar te maken. Voor je het weet geniet je buiten weer van het lentezonnetje!

Doe gelijk je tuinonderhoud

Als je toch bezig bent met het winterklaar maken van je tuin, is het een goed moment om ook wat onderhoud uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan het schoonspuiten van je bestrating, het snoeien van bomen en struiken en het wieden van onkruid. Zo gaat je tuin mooi en verzorgd de winter in en blijf het een genot om naar te kijken, ook al kan je niet meer buiten zitten.

 

5 tips om je tuin winterklaar te maken

Controleer je tuin op beschadigingen

Het winterklaar maken van je tuin is ook het moment om je tuin goed na te lopen. Kijk bijvoorbeeld je dakgoten na op beschadigingen. Als je dakgoten verstopt zijn, loopt het water niet goed weg en bij vorst raken je dakgoten hierdoor beschadigd. Loop ook je hekwerk en schutting na op eventuele beschadigingen om te voorkomen dat bijvoorbeeld een roestplek tijdens de winter erger wordt.

Draai de buitenkraan dicht

Tijdens een flink koude winter is het mogelijk dat de leidingen bevriezen. Als er dan nog water in de leiding zit, kan het voorkomen dat de leiding springt en kapot gaat. Daarom is het verstandig om voor de winter je buitenkraan af te sluiten. Dit doe je door de stopkraan van de buitenkraan dicht te draaien. Draai daarna de buitenkraan zelf open om al het water dat nog in de leiding zit eruit te laten lopen. Zo voorkom je beschadigingen aan je leiding in de winter.

 

5 tips om je tuin winterklaar te maken

Denk aan de dieren in je tuin

De winter is niet alleen koud voor ons, maar ook voor de dieren die onze tuin bezoeken. Daarom is het leuk om ook aan de diertjes te denken bij het winterklaar maken van je tuin. Maak je vogelhuisjes schoon en hang vetbollen op. Egels verschuilen zich tijdens de winter graag op een beschutte plek. Er zijn speciale egel huisjes te koop, maar je kan ook met wat takjes en mos een beschutte plek maken. Doe dit in een rustig hoekje van je tuin waar de egel zo min mogelijk gestoord wordt.

Bescherm planten tegen de kou

Zoals je in deze blogpost leest, is het belangrijk om goed voor de planten in de tuin te zorgen voordat de winter begint. Bescherm planten tegen de vorst met speciale vorstdoeken en haal planten die niet tegen vorst kunnen naar binnen. Daarnaast is het nu ook de tijd om alvast bloembollen te planten, zodat je er volgend voorjaar volop van geniet.

Is jouw tuin al klaar voor de winter? Of heb je nog andere tips?

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?