Zitplaatsen creëren

Ik was het stoelen bijzetten beu | zitplaatsen creëren

Ik was het stoelen bijzetten beu | zitplaatsen creëren

Wij hebben een aantal jaren in Duitsland gewoond. Ik denk daar nog vaak aan terug. Aan dat gigantisch grote huis met drie badkamers, drie keukens, acht slaapkamers, een sauna met relaxruimte, een kleedkamer en 176 ramen.

 

In Duitsland is alles groter en goedkoper dan hier. Mis ik het? Jawel, niet per se al die kamers en zeker niet het poetswerk (176 ramen!), maar wel de ruimte, zowel binnen als buiten, de tuinfeestjes die we daar met gemak konden houden, het genieten van de grote tuin, maar bovenal die ruime badkamers en de sauna. We hadden constant het gevoel op vakantie te zijn, ondanks het werk.

 

Genieten met klinkende glazen

Dat genieten van het echte, pure leven, met overal muziek, stemmen (we woonden er met onze 5 kinderen) en klinkende glazen van vrienden en familie (want iedereen kon blijven slapen), dat mis ik.

Ik probeer het terug te krijgen in een veel kleinere versie hier in Holland, waar we nu alweer bijna tien jaar wonen. En het lukt af en toe, maar in grote lijnen is dat wel ons streven; genieten van wat je hebt.

Zoals je (niet heel duidelijk) kunt zien op de foto’s hadden we zowel binnen als buiten genoeg zitplaatsen. Ons gezin neemt dan ook al veel plaats in beslag en we houden van bezoek. Familie en vrienden zijn altijd welkom en van drukte en gezelligheid genieten wij volop.

Ik was het stoelen bijzetten beu

Die vele zitplaatsen creëren in een veel kleiner huis valt niet mee. Als je niet hoeft na te denken over ruimte, houd je je er ook niet mee bezig. Maar in ons huidige huis moest ik echt op zoek naar een passende bank. Het is niet handig om allerlei capriolen uit te moeten halen bij een zitplaats te komen. Om dit praktisch aan te pakken kon ik wel wat tips gebruiken.

Ik ben begonnen met een plattegrond van de woonkamer, helemaal op schaal. Daarna heb ik ook de meubels, die we wilden houden, helemaal op schaal nagetekend en uitgeknipt. Hiermee ging ik aan het schuiven (wat best heel leuk is om te doen) en op een gegeven moment had ik twee goede opties over waar we zitplaatsen konden creëren.

De hoekbank op de foto, waar met gemak tien mensen op pasten, hebben we helaas moeten verkopen, omdat we anders vanaf de ingang moesten springen om op de bank te komen. Toen we verhuisden hebben we gekozen voor een drie zitter en twee stoelen. Toch blijf ik fan van een hoekbank en wil ik er eentje terug, in een kleinere uitvoering uiteraard.

 

Zitplaatsen creëren

 

Ik maakte een plattegrond en ging schuiven

Met de plattegrond en de ruimte die over is, én de tips die ik op deze pagina vond, ben ik aan de slag gegaan. Het is dus heel belangrijk om eerst te bepalen of de bank die je leuk vind wel in je woonkamer past. Op mijn plattegrond heb ik rekening gehouden met een loopruimte van 80 centimeter en tussen de bank en de tafel 50 centimeter. Ik houd van (been)ruimte en niet al te vol. Voor een goede indeling is het ook makkelijk om te weten welke afmeting de bank heeft.

Ik vond een bank waarbij ik op voorhand alle afmetingen kon zien én die ik online helemaal zelf kon samenstellen. Dus zelf het aantal zitplaatsen, de indeling en de afmeting bepalen. Makkelijker kun je het niet krijgen toch? Je moet er wel van houden, ribcord en de kleuren moeten passen. Maar ik hou wel van een robuuste stof en vooral van een ‘wegzak-bank’. Op deze manier heb ik ervoor gezorgd dat er altijd voldoende zitplaatsen zijn voor zowel mijn gezin, als familie en vrienden.

Moet jij geregeld stoelen bijzetten als er visite komt? Hoe los je dat op? Ik ben heel benieuwd hoe jij dat hebt gedaan.
Foto: Johan Post
Dit artikel kan gesponsorde links bevatten. Lees voor meer informatie de disclaimer.

Hoofdredacteur | Waar is Mam
Moeder en vrouw van een prachtig gezin. Altijd op zoek naar een makkelijke manier om de onderneming, het huishouden, draaiende te houden.

2 reacties

  1. Ik heb een jaar of wat terug een paar krukjes (stapelbaar) in een hip kleurtje gekocht. Als we ze nodig hebben zijn ze zo gepakt. Anders op een stapel in de garage☺

  2. Wij hebben 2 tweepersoonsbanken staan en voor de kinderen nog 2 kleine stoelen aan de salontafel. Komt er visite dan schuiven we de eetkamerfauteuils op wielen heel makkelijk bij. Die zitten heerlijk.

Ik ben heel benieuwd naar jouw reactie?